Handig overzicht: voorlichting en onderricht
Om veilig te kunnen werken, zijn instructies, opleiding en training van medewerkers erg belangrijk. Met dit handig overzicht zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij.
Om veilig te kunnen werken, zijn instructies, opleiding en training van medewerkers erg belangrijk. Met dit handig overzicht zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij.
Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.
Een zieke taxichauffeur is onbereikbaar en weigert structureel mee te werken aan zijn re-integratie. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?
Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.
Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.
Ergonoom Roy Versteegen is dagelijks bezig met het verlagen van fysieke belasting. Hij pleit bovenal voor meer bewegen op de werkplek: 'Vooral vergaderstoelen zijn ergonomische ondingen.'
Natte bladeren bladblazen? Arbo is niet alleen een tilhulp of een veiligheidsbril, maar ook: je vak beoefenen in omstandigheden waarin je arbeid nut kan hebben. En anders niet.
Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk. Het akkoord maakt de RVU-uitkering toegankelijker.
Bereikbaar zijn buiten werktijden of niet? Op basis van de Wet bereikbaarheid buiten werktijd kunnen werkgevers en werknemers daarover binnenkort onderling afspraken maken. Arboprofessionals kunnen werkgevers hier nu al over adviseren in het kader van het arbobeleid.
Wat is er nodig om een hijsongeval te voorkomen en hoeveel bhv'ers heeft een organisatie nodig? De top 5 van de best gelezen artikelen in februari 2024 geeft weer een mooie mix van onderwerpen weer.
Niet alleen in magazines, brochures en op websites is waardevolle informatie te vinden over veilig en gezond werken. Ook van podcasts kun je veel opsteken. Daarom in dit artikel vijf Spotify-tips.
Als er verbinding is gebaseerd op vertrouwen, veiligheid en visie, dan nemen mensen verantwoordelijkheid. Interview met Leen Paape, hoogleraar emeritus Corporate Governance.
Elke week post Studio Gehoord een nieuwe podcast op Abo-online. De podcasts gaan over psychologische veiligheid, organisatieculturen en gedrag. Deze week een interview met Lia Fluit en Natasja Looman.
In deze rechtszaak leidt een verstoorde arbeidsrelatie tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst. De zaak is een voorbeeld van waar tegenstrijdige verwachtingen en communicatiestoornissen toe kunnen leiden.
Een van de belangrijkste taken van veiligheidsprofessionals is de communicatie over diverse aspecten van veiligheid met anderen. Immers, alléén kunnen we veiligheid niet of nauwelijks verbeteren.
David van Valkenburg bespreekt het verschil tussen zien en observeren en geeft tips om met minder automatische interpretatie te leren kijken.
Een zorgaanbieder in Noord-Holland wil 11 werknemers van een locatie overplaatsen naar verschillende andere locaties. De werkgever beroept zich daarbij op het eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomsten. Terecht?
Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?
Bij werken op hoogte zijn doeltreffende maatregelen van levensbelang om valgevaar tegen te gaan. Hier gebeurt dit niet en pakt de val door een lichtstraat slecht uit voor de werknemer.
Een dodelijk arbeidsongeval met een werkbak aan een hoogwerker. Heeft deze werkgever voldaan aan de voorschriften van de Arbowet en het Arbobesluit?
Een werknemer overlijdt aan een streptokokkeninfectie. Zijn vrouw stelt de werkgever aansprakelijk. Hoever reikt diens zorgplicht volgens de rechter?
Zorgplicht en risicoaansprakelijkheid bij schade aan derden; er is een duidelijk onderscheid tussen die twee. Toch draait de werkgever soms op voor de letselclaim aan zo'n derde.
Heel efficiënt: collega's die helpen met het demonteren van een torenkraan. Ook de lamp van die kraan maken ze alvast los. Alleen jammer dat die dan niet meer verankerd is.
Letselschadeadvocaat Bas van Batenburg ziet zijn werk als zijn hobby. Over sommige zaken windt hij zich op: 'Belachelijk dat zorgmedewerkers geweldschade niet vergoed krijgen.' Veel zaken over een arbeidsongeval vindt hij 'te stom voor woorden.'
Een zweminstructeur valt tijdens het werk. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade of is hier sprake van een huis-tuin-en-keukenongeval?
Hoe zorg je ervoor dat het invoeren van een (veiligheids)maatregel zo succesvol mogelijk verloopt? In dit stappenplan lees je de belangrijkste aandachtspunten. Bij elk aandachtspunt zijn vragen en suggesties aangegeven.
Langdurig beeldschermwerk brengt risico's met zich mee. Gebruik de onderstaande checklist om een beeld te krijgen van jouw situatie. Lees wat je kunt doen om de mogelijke negatieve gevolgen van langdurig beeldschermwerk te beperken.
Wil je de kans op seksuele intimidatie op het werk verkleinen? Gebruik dan de 'Checklist aandachtspunten seksuele intimidatie'.
Werken in besloten ruimtes brengt risico's met zich mee. Vul deze checklist in om mogelijke risico's in beeld te krijgen.