Casus vertrouwenspersoon: een man tussen moeders
Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Roel, die zich als man in de kinderopvang voortdurend moet verantwoorden voor zijn aanwezigheid.
Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Roel, die zich als man in de kinderopvang voortdurend moet verantwoorden voor zijn aanwezigheid.
Jongeren hebben het moeilijk op de werkvloer. Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassen blijkt dat zij worstelen met prestatiedruk en een ingewikkelde werk-privébalans. 6 vragen en antwoorden over hoe je burn-outklachten bij werkende jongeren kunt helpen voorkomen.
Een losse deurklink is geen vervanging van een slot. De precieze toedracht van de val van een werkneemster met een knieprothese staat niet vast. Wel dat de werkgever aansprakelijk is voor haar schade.
Bij de gemeente Waalwijk zet preventiemedewerker Agata Jastrzebska zich dagelijks in voor een veilige en gezonde werkomgeving voor haar 600 collega's. 'Ik doe dit werk vanuit mijn hart - en altijd met een glimlach.'
Van medewerkers wordt steeds meer verwacht: ze moeten fysiek fit zijn, alert blijven en langdurig inzetbaar blijven. Maar hoe houd je mensen letterlijk en figuurlijk op de been? Eén vaak onderschatte factor is veiligheidsschoeisel. Hoe zit dat precies?
Ieder jaar beschrijft de Arbeidsinspectie hoe zij haar doelen wil gaan behalen. Dit zijn de plannen voor 2025.
Ziektebeelden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen worden niet altijd op tijd herkend binnen de reguliere (bedrijfs)gezondheidszorg. Daarom is er nu de Toxpoli.
Omdat chemische producten onmisbaar zijn voor veel werkprocessen, is blootstelling helaas niet volledig te voorkomen. Een uitdagende taak dus voor veiligheidsprofessionals om medewerkers hiertegen te beschermen. Hoe pak je dit effectief aan?
De TSB-regeling is een financiële tegemoetkomingsregeling voor werkenden met een beroepsziekte door blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk. Vooralsnog zijn 3 beroepsziekten opgenomen in deze regeling: longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en CSE. Hoe werkt de regeling?
Wat kun je doen als je merkt dat een bedrijf niet voldoet aan zijn plichten ten aanzien van de RI&E, CMR-registratie, de blootstellingsbeoordeling of het PAGO? Bespreek het met de werkgever, meld het bij de ondernemingsraad en bij de Arbeidsinspectie. Dan heb je er alles aan gedaan.
Risico's horen bij het werk, maar je kunt ze (voor een deel) wel beheersen. Met dit handig overzicht krijg je inzicht in praktische aanpakken, valkuilen en hulpmiddelen voor effectief risicomanagement.
De ene arboprofessional is de andere niet. Daarom interviewt Arbo iedere maand een arbodeskundige over hun werk. Ben jij of ken jij iemand met passie voor het arbovak? We horen graag van je.
Meer inzicht en handvatten nodig om de organisatiecultuur in jouw organisatie aan te pakken? Dan kun je sinds kort gebruikmaken van de nieuwe cultuurtool Gezond en Veilig werken op het Arboportaal.
Als veiligheidsprofessional weet je dat protocollen en regels op zichzelf niet voldoende zijn om veilig met gevaarlijke stoffen te werken. Het gedrag van medewerkers speelt een doorslaggevende rol. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers niet alleen de risico's kennen, maar ook daadwerkelijk volgens de veiligheidsvoorschriften handelen? En hoe maak je dit veilige gedrag blijvend?
Een werkgever hanteert een reddingsvestplicht voor sluiswachters op locaties met onvoldoende valbeveiliging. Eén sluiswachter neemt het echter niet zo nauw met die strikte veiligheidsinstructie.
Een purser bij KLM stelt letsel te hebben opgelopen tijdens een veiligheidstraining en claimt schadevergoeding. Maar volgens de kantonrechter heeft KLM aan haar zorgplicht voldaan. Daarmee is de vliegmaatschappij niet aansprakelijk voor de schade.
Wat gebeurt er als het deskundigenoordeel van het UWV haaks staat op het oordeel van de bedrijfsarts bij een re-integratiegeschil? Welk oordeel weegt dan het zwaarst? In deze uitspraak geeft de rechter duidelijkheid.
Een werkneemster raakt gewond bij een val van een ladder. Haar werkgever kan niet aantonen dat de ladder veilig was en dat hij voldaan heeft aan zijn zorgplicht. De kantonrechter veroordeelt hem daarom tot vergoeding van alle schade.
Langdurig beeldschermwerk brengt risico's met zich mee. Gebruik de onderstaande checklist om een beeld te krijgen van jouw situatie. Lees wat je kunt doen om de mogelijke negatieve gevolgen van langdurig beeldschermwerk te beperken.
Wil je de kans op seksuele intimidatie op het werk verkleinen? Gebruik dan de 'Checklist aandachtspunten seksuele intimidatie'.
Werken in besloten ruimtes brengt risico's met zich mee. Vul deze checklist in om mogelijke risico's in beeld te krijgen.
Volgens de Arbowet moet een werkgever een ernstig arbeidsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is er sprake van een ongeval binnen een organisatie? Gebruik dan deze checklist.
Werknemers in risicovolle omgevingen lopen dagelijks gevaar door hitte, chemicaliën en elektrische incidenten. Goede vlamvertragende werkkleding is daarom essentieel. "Wij streven naar de hoogste normen op het gebied van veiligheid en comfort," zegt Wilmar Platenkamp van Tranemo Benelux. De inherente vlamvertragende vezel vormt de sleutel tot succes.
Een plotselinge hartstilstand kan bij iedereen, op elk moment optreden. Ook tijdens een gewone dag op het werk. Sterker nog, 15% van de hartstilstanden vindt op het werk plaats. Daarom is het cruciaal om op het werk een uitgebreid AED-programma te hebben.
Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen technici voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol.
Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.
Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?
Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.