Home > Veiligheid > Dashcam houdt trucker scherp

Dashcam houdt trucker scherp

07-07-2017

dash cam_528172306

Vrachtwagenchauffeurs van wie het rijgedrag in de gaten wordt gehouden door een dashcam zijn minder betrokken bij ongelukken en bijna-ongelukken.

Het besef dat hun rijgedrag wordt opgenomen leidt ertoe dat de chauffeurs geconcentreerder rijden. Dat komt naar voren uit een proef waarbij 378 trucks van 28 transportondernemingen bijna een jaar lang rondreden met een dashcam.

Met dashcam blijken truckers bedachtzamer te rijden

Verzekeringsmaatschappij TVM, die achter de test zit, bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf. Bij de pilot werd eerst naar het rijgedrag gekeken op basis van sensoren in de vrachtwagen die het rijgedrag meten. Na het plaatsen van de dashcam bleken de truckers bedachtzamer te rijden. Ze maakten minder noodstops of plotselinge stuurbewegingen.

Het verbeterde rijgedrag leidt niet alleen tot minder claims, maar ook tot besparing op het brandstofgebruik en minder slijtage van onderdelen, aldus de verzekeraar.

Waar gebeuren meeste incidenten met vrachtwagens

De dashcams gaven bovendien aanwijzingen waar de meeste incidenten met vrachtwagens gebeuren. Knooppunt Leenderheide, de N7 bij Groningen en de Twenteroute komen daarbij ongunstig uit de bus. TVM wil met Rijkswaterstaat in gesprek om te kijken of de verkeersveiligheid daar te verbeteren valt. Ongelukken met vrachtwagens leiden vaak tot lange files.

 

> TIP: Meer over verkeersveiligheid in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid

image_pdf

Deel dit bericht via: