Home > Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) > De levensduur van een veiligheidshelm

De levensduur van een veiligheidshelm

22-07-2009

De gebruiksduur van een veiligheidshelm is afhankelijk van het materiaal waarvan die veiligheidshelm is gemaakt en de omstandigheden waaronder deze gebruikt wordt. Ee De beïnvloeding van de materialen door verschillende factoren speelt daarbij een belangrijke rol. Denk aan klimatologische omstandigheden, de inwerking van UV-straling en aantasting door chemicaliën en temperatuur.

Veiligheidshelmen kunnen zijn vervaardigd uit thermoplastische kunststoffen zoals polyethyleen, polyamide en polycarbonaat. Ook kunnen ze gemaakt worden van thermoharders of duroplasten zoals textielfenol, glasvezelpolyester en gelaagd materiaal. Bij thermoplastische kunststoffen bepaalt onder meer een weekmaker in het materiaal de taaiheid en daarmee de sterkte van het materiaal. Door warmte en UV-licht, bijvoorbeeld zonlicht, ‘verdampt’ de weekmaker als het ware langzaam uit het materiaal. Dit maakt de helm op den duur bros.

Normaal gebruik

Bij normaal gebruik zal de sterkte van het materiaal – afhankelijk van het soort thermoplastisch materiaal – na ongeveer drie tot vijf jaar zodanig zijn afgenomen dat dit de beschermfunctie van de veiligheidshelm wezenlijk aantast. ‘Normaal gebruik’ wil zeggen: bij daglicht (zonlicht) en normaal in Nederland heersende buitentemperaturen (-5 tot 30°C). In het algemeen luidt daarom het advies om veiligheidshelmen vervaardigd van polyethyleen (PE) uiterlijk drie jaar na de fabricagedatum te vervangen. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA) moet u uiterlijk vijf jaar na de fabricagedatum vervangen, tenzij de gebruiksaanwijzing van de fabrikant een andere gebruiksduur aangeeft.
Inmiddels zijn er ook veiligheidshelmen verkrijgbaar met een zogenaamde UV- of levensduurindicator. Aan de hand van de verkleuring van deze indicator die reageert op UV-straling, kunt u vaststellen in hoeverre de helm daadwerkelijk verouderd is.

>Arbo – Kennisplatform over veilig en gezond werken Arbo Online doet in opdracht onderzoek naar de markt van veiligheidsproducten en enkele aspecten van het beslissingsproces. Heeft u in uw werk met veiligheidsproducten te maken? Doe mee!<

Beschadigingen

De mate van mechanische beschadigingen bepaalt de levensduur van veiligheidshelmen gemaakt van thermohardende of duroplastische materialen. Deze helmen hebben daardoor in beginsel een bijna ongelimiteerde gebruiksduur. Beschadigingen aan de oppervlakte van met name Textiel Fenol-helmen en van helmen gemaakt van met glasvezel versterkt polyester kunnen de levensduur in ernstige maten beperken. In de praktijk geldt voor dit type veiligheidshelmen een geadviseerde gebruikstermijn van vijf tot tien jaar, gerekend vanaf de fabricagedatum.
U kunt de levensduur van een veiligheidshelm verlengen door hem na gebruik te bewaren op een droge, koele en liefst donkere plek en niet, zoals vaak gebeurt, op de hoedenplank van de auto.

Controleren

Niet alleen de buitenkant van de helm is aan slijtage onderhevig. Binnenwerken die gemaakt zijn van thermoplastische materialen, met uitzondering van polyethyleen, zijn vijf jaar na de fabricagedatum aan vervanging toe; binnenwerken van polyetheleen al na drie jaar. Al naar gelang de staat waarin de binnenwerken verkeren, kan vervanging eerder nodig zijn.
Om zeker te zijn van de beschermende functie van de helm, kunt u deze het beste regelmatig controleren op beschadigingen zoals diepe krassen, scheurtjes en breuken. Constateert u gebreken, dan is het zaak om de helm meteen af te (laten) keuren. Tot slot: in de gebruiksaanwijzing van de veiligheidshelm staat de uiterste gebruikstermijn van de helm vermeld.

Materiaalsoort

Verouderingstermijn
polyethyleen (PE) 3 jaar
ABS-polymeriaat (ABS) 5 jaar
polyamide (PA) 5 jaar
polycarbonaat (PC) 5 jaar
textielfenol Tussen 5 en 10 jaar
glasvezelpolyester Tussen 5 en 10 jaar

 

> Bekijk ook het filmpje De levensduur van een veiligheidshelm

> Ook interessant: Veiligheidshelm is hoofdzaak (2015)

>Veel meer over persoonlijke beschermingsmiddelen leest u in de PBM Gids

image_pdf

Deel dit bericht via:


  3 comments

  1. Reactie van Frenk van dortmont

   als je stickers plakt op een bouwhelm wat heeft dat voor invloed op die helm ??

  2. Reactie van Natascha Scholten

   Er zijn net nieuwe helmen aanegschaft echter in de helm staat 2008 als productiedatum dit zou dus betekenen dat de helm maar tot 2013 gebruikt kan worden en niet vanaf gebruiksdatum gerekend moet worden klopt dit?

  3. Reactie van Petra

   Op onze helmen staat HDPE, is dit hetzelfde als PE? want dan moet ik namelijk een levensduur van 3 jaar aan gaan houden.