Home > Veiligheid > Nederlandse werknemer minst ethisch

Nederlandse werknemer minst ethisch

18-11-2011

Nederlandse werknemers (17%) blijken vaker dan werknemers in andere landen bereid hun principes opzij te zetten voor zakelijk succes. Wereldwijd zou 14 procent van de ondervraagde werknemers  onethisch handelen om hogerop te komen.

Dit blijkt uit een poll onder 4579 bezoekers van carrieresite Monster, in Nederland bekend als Monsterboard.nl.

 

Van de Nederlandse respondenten die onethisch handelen zouden overwegen, vindt 12 procent afkeurenswaardig gedrag in een concurrerende arbeidsmarkt acceptabel. 2 procent zou het bedrijfsbeleid schenden en 3 procent zou zelfs de wet overtreden voor succes in hun carriere.

 

Belangrijke rol voor managers
'Op deze lastige arbeidsmarkt is het toch bemoedigend dat de meeste werknemers weigeren hun normen en waarden opzij te zetten om hogerop te komen', aldus Rikke Wivel, Senior Director Marketing Benelux bij Monster. 'Een belangrijke rol bij het verder tegengaan van onethisch gedrag is weggelegd voor werkgevers en managers. Zij zijn deels verantwoordelijk voor het gedrag van hun personeel. Het is aan bedrijven om een werkomgeving te creeren en onderhouden waar eerlijkheid en ethiek voorop staan. Zo zouden leidinggevenden niet alleen in woorden de kernwaarden naar alle werknemers moeten communiceren, maar ook door middel van voorbeeldgedrag. Het invoeren van bijvoorbeeld een ethische training verduidelijkt wat wel en wat niet acceptabel is op de werkvloer.'

 

Duitsers en Mexicanen meest ethisch
Het wereldwijde onderzoek van Monster toont aan dat werknemers overwegend ethisch handelen (86%). In Nederland ligt het percentage ethische werknemers een stukje lager met 83 procent. Werknemers uit Duitsland en Mexico zijn het meest ethisch; 88 procent van de ondervraagden geeft aan stiekem of onwettig gedrag niet te overwegen, zelfs als het een ladder naar succes zou zijn.

image_pdf

Deel dit bericht via: