Home > Duurzame inzetbaarheid > Rookverbod in kleine zaken wankelt

Rookverbod in kleine zaken wankelt

06-07-2009

Het rookverbod voor kleine horecagelegenheden wankelt door een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Dat sprak op 3 juli het Groningse cafe De Kachel vrij van overtreding van het rookverbod. Roken in horecagelegenheden zonder personeel is toegestaan, zo blijkt uit de uitspraak. Nederland telt zo'n achtduizend kleine cafes.

Eerder sprak het gerechtshof in Den Bosch het Bredase cafe Victoria, ook een eenmanszaak, al vrij. De uitspraak betekent dat de kleine horecaondernemers een schadeclaim van meer dan 50 miljoen euro indienen tegen de Staat.

 

De Kachel werd in februari door de rechtbank in Groningen nog veroordeeld tot een boete van 1200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand. De Kachel en Victoria lieten de asbakken op tafel staan omdat ze geen personeel in dienst hebben.

 

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ziet de uitspraak 'als een flinke steun in de rug' voor ondernemers zonder personeel. 'Door deze uitspraak zie je dat het rookverbod wankelt', zei een woordvoerder. 'Nu is het echt aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om duidelijkheid te verschaffen en de wetgeving aan te passen.'

 

Voorstanders van het rookverbod eisen duidelijkheid van minister Ab Klink. Zo vindt de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), die voorlichting geeft over de risico's van roken en meeroken, dat de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden tot onduidelijkheid leidt. Het ministerie van Volksgezondheid en de Tweede Kamer moeten de wet repareren, vindt Stivoro.

 

De VVD en de SP in de Tweede Kamer vinden dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) direct moet stoppen met de handhaving van het rookverbod in kroegen zonder personeel. Als minister Klink hier niet op ingaat, dreigen de liberalen de Kamer terug te roepen van vakantie voor een debat. Volgens de VVD is er na twee vrijspraken in hoger beroep geen wettelijke basis meer voor een rookverbod voor horeca zonder personeel.

 

Klink liet in een reactie weten dat het rookverbod nu niet duidelijk in de wet is geregeld. Hij verwacht binnen twee of drie maanden de regels te kunnen aanpassen. De minister denkt alleen onderliggende regels te moeten veranderen. Dit gaat sneller dan een wetswijziging.

 

De top van het Openbaar Ministerie gaat de motivering van de vrijspraken van twee rookcafes in Breda en Groningen eerst bestuderen alvorens een beslissing te nemen over een eventueel cassatieberoep bij de Hoge Raad.

image_pdf

Deel dit bericht via: