Home > Duurzame inzetbaarheid > ‘Schokkend aantal’ bedrijven zonder RI&E

‘Schokkend aantal’ bedrijven zonder RI&E

05-09-2017

shocking_425860762

De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk. Mark Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, vindt het “schokkend” dat veel bedrijven niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E. Hij benadrukt de eigen verantwoordelijkheid die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken.

De Inspectie SZW constateert een onrustbarend stijgende lijn in het aantal arbeidsongevallen. In 2016 vielen er 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Het aantal arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop is ook gestegen, met 13 procent. Inspecteur-generaal Marc Kuipers spreekt bij de bedrijven zonder RI&E van een “trend die gekeerd moet worden.”

Schokkend aantal bedrijven zonder RI&E

Kuipers, de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW, maakt zich zorgen over oorzaak en gevolg van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Van de bedrijven in Nederland beschikt 30-50 procent niet over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie, de RI&E. Kuipers spreekt van een schokkend aantal bedrijven zonder RI&E. “Dat betekent dat bedrijven de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende invullen. Ze moeten daarmee aan de slag,” vindt de inspecteur-generaal.

> AAN DE SLAG? LEES Zo vergeet u niets in de RI&E

‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’

Houding bedrijven naar veiligheid deugt niet

Kuipers deed zijn uitspraken in het televisieprogramma De Monitor van zondag 3 september. De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven zelf. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. Die houding deugt niet.”

Aantal veiligheidskeuringen en VCA-diploma’s stijgt

Opmerkelijk is dat in diverse branches het aantal periodieke veiligheidskeuringen in 2016 juist is gestegen, tot ruim 262.000 keuringen. In de eerste helft van 2017 is het aantal keuringen opnieuw gestegen. Bovendien eisen steeds meer opdrachtgevers dat medewerkers beschikken over een VCA-diploma. En toch gebeuren er nog veel te veel ongevallen; een vreemde paradox.

 

TIPS:
> Praktijkgericht aan de slag met de RI&E? Kom naar de praktijkdag RI&E

> Lees meer over de RI&E, download de GRATIS whitepaper

image_pdf

Deel dit bericht via:


  4 comments

  1. Van welke planeet kom jij Mark?

   Mark Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, vindt het “schokkend” dat veel bedrijven niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E. Hij benadrukt de eigen verantwoordelijk die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken.

  2. Och gut, mijnheer Kuipers vindt het schokkend. Eigen verantwoordelijkheid, we komen er samen wel uit etc. werkt allemaal niet. Dat het aantal ongevallen op kunnen lopen en werkgevers massaal de Arboregelgeving aan de laars KUNNEN lappen, is bewust regeringsbeleid. De inspecties zijn tot op het bod uitgekleed, kunnen daarom niet functioneren, zijn niet onafhankelijk, hebben geen ‘verstand’ daardoor hebben werkgevers geen last en kunnen doen en laten met de werknemers wat ze willen. En dat is precies wat deze regering beoogt te bereiken. De focus legt mijnheer Kuipers op arbeidsongevallen. Maar hij, werkgevers en ook de media “vergeten’ gemakshalve de duizenden werknemers die per jaar vroegtijdig komen te overlijden door slechte arbeidsomstandigheden. Mijnheer Kuipers is alleen maar bezorgd over zijn eigen ambtelijke gezondheid en vergoelijkt feitelijk het regeringsbeleid van de afgelopen decennia.

  3. Theo Brunings

   Wat in ons werkveld altijd zal blijven gelden is dat we de mensen moeten blijven animeren op het gebied van veiligheid binnen de bedrijven. Maar daar moeten we wel medewerking van het management voor krijgen, juist dit moet van mensen als dhr. Kuipers opgelegd worden. Anders kun je het woord Inspectie er wel af laten toch?!

  4. Willem vam Es (urban & Policesociologist)

   Goedkoop is meestal duurkoop. Niet hebben van een RI&E zou – indien het fout gaat – wel eens heel erg duur kunnen zijn. Letsel bij het personeel met alle gevolgen, het OM en de rechter – ik denk aan wat chemische bedrijven in Moerdijk die het niet op orde hadden – imagoschade…… De dwarrelende aandeelhouder (eerst zo goedkoop mogelijk bedrijfsvoering en als het goedkoop fout ging klagen) bij wie de leiding het nooit goed kan doen; maar ook de directe omgeving van het bedrijf. Veiligheid is iets wat je doet (preventie) met z’n allen, leiding en personeel. Is het niet op orde dan mag er rustig een gevoelige sanctie worden uitgedeeld. We hoeven alleen maar aan de De wet van Murphy te denken, dat luidt “if there’s any way they can do it wrong, they will” (als er een manier is waarop ze het verkeerd kunnen doen, zullen ze dat ook doen) of (populairder) “Anything that can go wrong, will go wrong”!

  Reageer

  Uw emailadres wordt niet gepubliceerd, velden met een * zijn verplicht.

  *

  Neem onderstaande anti-spam code over: