Home > Veiligheid > Test je werkdruk

Test je werkdruk

19-11-2012

Uit onderzoek blijkt dat werknemers vaak kampen met (te) hoge werkdruk. FNV Bondgenoten lanceerde vandaag een sneltest waarmee werknemers hun werkdruk kunnen meten als onderdeel van de campagne 'Druk de werkdruk'.

De Sneltest Werkdruk bestaat uit twaalf vragen en geeft snel inzicht in de werkdruk. De test is zo ontwikkeld dat werknemers onderbouwd kunnen aantonen dat hun werk onder te hoge druk plaatsvindt.

 

Nederland gebukt onder werkdruk
Uit een eerdere enquete van FNV Bondgenoten blijkt dat circa de helft (48 procent) van de respondenten vaak of regelmatig onder hoge tijdsdruk werkt. Vooral in de supermarkten, bij banken, verzekeraars, in de ICT en het vervoer moeten te veel mensen onder hoge tijdsdruk werken.

 

Onderzoek van Motivaction kwam zelfs tot een percentage van 93 procent werkende Nederlanders die gebukt gaan onder werk- en tijdstress.

 

Gevolgen te hoge werkdruk
Hester Konijnenberg, adviseur Veilig en Gezond werken bij FNV Bondgenoten: “Uit onderzoek van NEA/TNO geeft een op de drie werknemers aan dat werkstress de belangrijkste reden is voor ziekteverzuim. Het is hoog tijd dat het weer normaal wordt om je werk fatsoenlijk af te kunnen krijgen. Want te veel tijdsdruk en de bijkomende stress zorgen naast veel persoonlijk leed ook voor zo’n vier miljard euro aan maatschappelijke kosten door schade aan de gezondheid."

 

Te hoge werkdruk betekent vooral: te veel werk in te weinig tijd. Dit kan leiden tot werkstress. Als werkstress te lang voortduurt, kan dat tot ernstige gezondheidsschade leiden: psychische klachten (burn-out), maar ook hart- en vaatziekten. Werkdruk kan ook leiden tot een verminderde productiviteit, een grotere kans op fouten en ongelukken op de werkvloer.
Werknemers hebben recht op Gewoon Goed Werk en daar hoort de tijd hebben om je werk fatsoenlijk te doen bij.

 

FNV Bondgenoten wil met de campagne handvatten aanreiken om de werkdruk samen met collega’s bespreekbaar te maken en aan te pakken. Want als mensen een behoorlijke kwaliteit kunnen leveren, dan gaan ze weer met plezier naar hun werk.”

 

Meer controle
De vakbond vindt het daarnaast uiterst belangrijk dat de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen de Arbeidsinspectie) bedrijven meer controleert. Het ministerie organiseert eind november een symposium ‘Mentaal vitaal op het werk, stop stress’. “Gemiddeld komt de Inspectie SZW maar eens in de dertig jaar over de vloer in een bedrijf”, aldus Konijnenberg.

 

Gerelateerd: 'Verpleger houdt werk niet vol tot pensioen'

image_pdf

Deel dit bericht via: