Home > Blogs > Vliegen zonder paspoort

Vliegen zonder paspoort

26-06-2017

Jeroen Riemeijer

Je zou toch denken dat ‘men’ leert van fouten. Dat je extra voorzichtig bent als je weet dat er ooit iets vreselijks is fout gegaan?

Dat er korte tijd geleden een vliegtuig bewust tegen een Europese bergpartij is geparkeerd, omdat de Duitse piloot een tikkie van het padje was geraakt.

Had men niet door gehad. Men wist dat het een rare snoeshaan was, maar ja, zo zijn er wel meer. Je denkt dan: nu kijken ze wel uit. Dat laat men geen tweede keer gebeuren.

Goed oppassen en paspoort checken

Vanaf nu goed oppassen dus. Blijven testen of de piloot geen rare pilletjes slikt. Of nog even naar de kroeg gaat voordat hij de Boeing naar boven stuurt. Papieren checken is dan ook zoiets. Je weet maar nooit.

Zo stond ik in de rij voor de paspoortcontrole. Nee, het was niet in Nederland. Het was een rij elders. De douanier keek bezorgd naar mijn foto (ik ben dat gewend) en besloot nog even na te denken voordat ik zijn bureel mocht passeren. Intussen hoorde ik een zware, doorrookte mannenstem een boel stampei maken. In de rij naast ons.
De stem behoorde toe aan een wat oudere piloot. Hij had haast. Hij was wat laat en moest snel naar zijn toestel. Vertraging werd niet op prijs gesteld door zijn werkgever. De doorrookte had helaas zijn paspoort vergeten en mocht er niet door. Niemand mag erdoor zonder paspoort, dus ook deze luchtdienaar moest aan de grond blijven.

Naast je koffer tegen een helling belanden

Nu ken ik best een aantal verwensingen. Die zijn mij niet vreemd, ook al zijn ze niet lief bedoeld. Maar wat de doorrookte piloot daar uitkraamde was nieuw voor mij. Woorden met een ziekelijke lading die de beminnelijke douanebeambte tot aan zijn kruin deden kleuren.
En wat gebeurde er? De doorrookte mocht door. Hij mocht naar zijn vliegtuig, ook al kon hij zich niet identificeren. Hij kreeg het voor elkaar. Er bestaat dus nog immer een mogelijkheid om naast je koffer tegen een helling te belanden, in plaats van veertien dagen op een zonnig strand.

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

image_pdf

Deel dit bericht via:


    One comment

    1. Schande!!! Ik ben wel benieuwd of u nog iets met deze ervaring heeft gedaan? Bv. ter plekke iets ervan gezegd, uw ervaring (schriftelijk) medegedeeld aan de betreffende maatschappij?