Ontslag na anonieme beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag
Een werkneemster wordt ineens om de oren geslagen met anonieme aantijgingen. Die komen voor haar uit de lucht vallen. De werkgever ontslaat haar onmiddellijk. Kan dat zomaar?
Een werkneemster wordt ineens om de oren geslagen met anonieme aantijgingen. Die komen voor haar uit de lucht vallen. De werkgever ontslaat haar onmiddellijk. Kan dat zomaar?
In 2024 wordt op het gebied van arbo en milieu een bont palet aan nieuwe regelgeving voor ondernemingen van kracht. Ook laten eerdere wetswijzigingen hun invloed dit jaar gelden. Tenslotte liggen er meerdere voorstellen op tafel waarvan in 2024 zal blijken of ze daadwerkelijk in nieuwe regelgeving zullen worden omgezet.
In héél zeldzame gevallen is een werknemer zelf aansprakelijk voor zijn schade bij een arbeidsincident. In deze zaak moet de rechter oordelen of dat het geval is.
Koolmees, president-directeur van de NS, wil dat er vanaf 2026 een spitsheffing komt op treinkaartjes op drukke trajecten. Daarmee hoopt Koolmees reizigers te stimuleren om buiten de spits met de trein te reizen, omdat de ochtendspits volgens hem nu drukker is dan ooit. Werkgevers lijken niet gelijk bereid hun mobiliteitsbeleid erop aan te passen.
De gerichte vrijstelling geldt sinds 1 januari 2022 nog alleen voor arbovoorzieningen die verplicht zijn volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Hoe zit dat als een werknemer een luxere bureaustoel koop dan de werkgever vergoedt?
De internetconsultatie over het wetsvoorstel 'Invoering meldplicht arbeidsongevallen en vergewisplichten uitleners' is op 20 april 2023 gestart en loopt tot en met 25 mei 2023.
De Nederlandse Arbeidsinspectie wil werkgevers en opdrachtgever helpen om werken veiliger, gezonder en eerlijker te maken. Een ambitieuze doelstelling voor 2023 die valt of staat met effectief optreden en prioriteren. Advocaat Paul Verloop plaatst daarbij twee kanttekeningen.
'Taakstraffen opgelegd aan directeur van asbestsaneringsbedrijf na twee arbeidsongevallen'. Dat is de kop van een nieuwsbericht op de website van het Openbaar Ministerie. Hoe kan het OM een onderzoek naar een ongeval afdoen? En wat is er bijzonder aan deze casus? Paul Verloop legt het uit.
Mag een werkgever de arbeidsovereenkomst ontbinden als de werknemer niet meer beschikt over een geldige verblijfsvergunning?
Soms lopen de gemoederen op de werkplek hoog op. Maar hoever mag je als werknemer gaan om je ongenoegen te uiten?
Een werkneemster heeft vanwege een verstoorde arbeidsrelatie een vaststellingsovereenkomst met haar werkgever gesloten. Maar zij vindt die niet volledig. Valt de overeenkomst nog open te breken?