Home > Duurzame inzetbaarheid > ‘Zware beroepen’ trekken later pensioen niet

‘Zware beroepen’ trekken later pensioen niet

24-07-2017

oudere_werker_391093090 (1)

Steeds meer werknemers met ‘zware beroepen’ moeten voor hun pensioen afhaken. Deze werknemers melden zich voortijdig ziek en zitten vaak tot hun pensioen in de WIA.

Dat zegt het Pensioenfonds voor Metaal (PMT) in de Volkskrant. Volgens het PMT is het aantal mensen dat hun pensioen niet haalt verdubbeld sinds de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

In 2016 werden 40.000 mensen arbeidsongeschikt

Het UWV zegt al langer een stijging van het aantal arbeidsongeschikten waar te nemen. Uitkeringsinstanties hebben voor die ontwikkeling geen goede verklaring. In 2016 was sprake van de sterkste groei van de WIA-instroom sinds het crisisjaar 2010, van maar liefst 12 procent. Daarmee werden 40.000 mensen arbeidsongeschikt.

> LEES OOK: Niks vroegtijdig afbouwen in de bouw

Einde groei nieuwe arbeidsongeschikten nog niet in zicht

Het UWV stelt in het artikel dat 55-plussers een ongeveer tien keer grotere kans hebben om arbeidsongeschikt te worden dan werknemers onder de 25 jaar. Tel daar de telkens stijgende pensioenleeftijd bij op en het mag geen verbazing wekken dat ouderen in toenemende mate arbeidsongeschikt raken. Het PMT geeft daarbij aan dat ouderen met ‘zware beroepen’ de snelle stijging van de pensioenleeftijd maar moeilijk kunnen bijbenen. Jan Berghuis van het PMT verwacht in 2020 een explosieve stijging van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten. “We hebben een beperkte regeling om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Die is dan afgelopen.”

> LEES OOK: Zo houd je (zieke) werknemers aan boord

Geen lijst ‘zware beroepen’, maar flexibele AOW-leeftijd

Werkgevers en vakbonden oefenen druk uit op de politiek, in het bijzonder op D66, CDA, ChristenUnie en VVD, om een oplossing te zoeken voor de sterke aanwas van nieuwe arbeidsongeschikten. De onduidelijkheid over welke beroepen in de categorie ‘zware beroepen’ vallen bemoeilijkt echter een adequate aanpak. Achttien andere EU-lidstaten werken met een officiële lijst van ‘zware beroepen’. Werkgevers en vakbonden willen ook zo’n lijst in Nederland. De politiek voelt niet veel voor wettelijke uitzonderingen voor bepaalde beroepen. Zij ziet de oplossing eerder in het flexibiliseren van de AOW-leeftijd.

> LEES OOK: Babbelen met je bedrijfsarts over later

Bron: volkskrant.nl

 

> Help werknemers zelf de regie te pakken over hun vitaliteit en veerkracht. Hoe? Kom naar het congres ‘Positieve Gezondheid op de werkvloer: de volgende stap’.

image_pdf

Deel dit bericht via:


  3 comments

  1. Ook mensen met een geestelijk zwaar beroep trekken de verhoging van de AOW leeftijd niet. Denk bv aan mensen die op een alarmcentrale werken, of mrt veel stress te maken krijgen. Worden die ook meegenomen.
   Trouwens door de invoering van de participatie maatschappij waarin gezinnen met 2 werkende ouders en kinderen ook nog mantelzorg verrichten voor ouders of schoonouders staat de boog ook langdurig gespannen. Het steeds maar ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd voor toekomstige groepen brengt het licht aan het eind van de tunnel steeds verder weg.
   Partners zijn tenzij er een giga inkomen binnenkomt gedwongen samen te werken. Neem het bovenstaande mee en het lijkt mij duidelijk waarom op oudere leeftijd de rek er behoorlijk uit is. Mensen worden structureel overbelast en dat moet een keer fout gaan.

  2. Als je zelf wilt met de 60 met pensioen iedereen zelf sparen en met het bedrijf waar
   ze werken.
   en sparen als je met je eerste baan begint.
   dan lijkt het mij als je 60 bent dan ook met pensioen kunt als je dat zelf wilt.
   dan komen er ook meer banen voor de mensen vanaf 18 jaar.
   GR.H.B.

  3. Wat mij ook van belang lijkt is dat men ook gaat kijken naar het aantal jaren dat iemand in loondienst werkzaam is.
   Geef aan de hand van het aantal gewerkte jaren de mogelijkheid d.m.v. een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken i.p.v de vaste pensioenleeftijd die momenteel al behoorlijk is verhoogd en zeer waarschijnlijk nog verder omhoog zal gaan zoals er momenteel al kenbaar is gemaakt.
   Iemand die al op zijn 15e is gaan werken of moest gaan werken om wat voor reden dan ook heeft indien hij 65 jaar mag worden er al een halve eeuw werken opzitten…en dat is behoorlijk lang.
   GR.Bo