Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

"CO-uitstoot zal directe kosten met zich meebrengen door de invoering van een CO-heffing." Bedrijven worden geconfronteerd met striktere regels, zoals de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD) en de EU ‘Taxonomy Regulation’, waarbij de CO-voetafdruk van elk product dat een bedrijf gebruikt, meetelt in de totale CO-voetafdruk. 

Wat is de CSRD?

Om duurzaamheidsrapportage eenduidig en vergelijkbaar te maken, introduceerde de Europese Unie de CSRD. "Deze richtlijn verplicht bedrijven om hun impact op het milieu te rapporteren", legt Meyer uit. Dit betreft zowel de directe impact van hun activiteiten (scope 1 en scope 2) als de impact van de ingekochte goederen (scope 3), zoals persoonlijke beschermingsmiddelen. Grote beursgenoteerde bedrijven en organisaties met meer dan 500 medewerkers vallen als eerste onder deze wetgeving en moeten vanaf 2024 voldoen aan de nieuwe rapportage-eisen. 

Door bewuste keuzes te maken op het gebied van materiaal, productie, verpakking en transport, zijn we in staat om de CO₂-voetafdruk van onze producten verder te verlagen.”
— Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux

Protecting people & protecting planet

"Bij uvex erkennen we onze verantwoordelijkheid in de strijd tegen klimaatverandering", zegt Meyer. Onder de missie ‘protecting planet’ streeft uvex ernaar om al in 2045 klimaatneutraal te zijn, vijf jaar eerder dan de doelstelling van de Europese Green Deal. uvex heeft een start gemaakt met het berekenen van de CO-voetafdruk van talrijke producten volgens de internationale ISO-norm 14067. Dankzij deze transparante gegevens kunnen klanten bewustere keuzes maken bij hun aankopen. 

Meyer vervolgt: "Door bewuste keuzes te maken op het gebied van materiaal, productie, verpakking en transport, zijn we in staat om de CO-voetafdruk van onze producten verder te verlagen." Een van de producten die al een significant verschil maakt, is de uvex 1 G2 planet schoen. "Deze schoen heeft een CO-voetafdruk van 7,3 kg per paar, wat een besparing van 1,1 kg CO per paar betekent vergeleken met de standaard uvex 1 G2 schoen." 

Vergelijkbare producten en impact

"Door onze duurzame materialen in te zetten, bieden we bedrijven de mogelijkheid om hun CO-uitstoot te verminderen", zegt Meyer. "Een bedrijf met 900 werknemers kan, door over te stappen op de uvex 1 G2 planet schoen, bijna één ton CO per jaar besparen. Dit staat gelijk aan de uitstoot van een rit van 4.900 kilometer met een benzineauto." De transparante CO-informatie maakt het mogelijk om objectieve vergelijkingen te maken tussen producten van uvex. "Zo kunnen bedrijven bewustere keuzes maken in hun inkoopbeleid", legt Meyer uit. 

Het belang van CO₂-rapportage voor bedrijven

Door gedetailleerde informatie te bieden over de CO-voetafdruk van haar producten, ondersteunt uvex bedrijven bij het voldoen aan de rapportagevereisten van de CSRD. "De keuze voor uvex planet-producten leidt tot een verlaagde CO-uitstoot en daardoor tot minder kosten door CO-heffingen", aldus Meyer. Met duurzame productopties zoals de uvex 1 G2 planet schoen kunnen bedrijven niet alleen hun CO-voetafdruk verminderen, maar ook voldoen aan de steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid en rapportage. 

Berekeningsmethode van de CO₂-voetafdruk

Duurzaamheid is voor uvex al meer dan tien jaar een belangrijk aandachtspunt. "Onze missie ‘protecting people’ staat voor het beschermen van de mens, en parallel hieraan staat ‘protecting planet’ voor het beschermen van de aarde", aldus Meyer. uvex gebruikt de internationaal erkende ISO-norm 14067 om de CO-voetafdruk van haar producten te berekenen. "Met deze transparante informatie kunnen consumenten bewust duurzamere keuzes maken", concludeert Meyer. Dankzij de inspanningen van uvex op het gebied van materiaalkeuze, productie, verpakking en transport wordt de CO-voetafdruk verder gereduceerd. 

Dit artikel is gesponsord door uvex.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

Waarover lagen werkgevers en werknemers in 2024 met elkaar overhoop? Dit waren het afgelopen jaar de 3 best gelezen artikelen over rechterlijke uitspraken op de werkplek.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Wat staat ons te wachten op het gebied van arbo wet- en regelgeving in 2025? Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook komen enkele recente aanpassingen in regelgeving aan bod die hun invloed hebben op 2025.

Veilig werken met elektrotechniek

Veilig werken met elektrotechniek

De elektrotechniek verandert snel, en daarmee groeit het belang van veilig werken. Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen ons voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

CSRD: dit moet je ermee 

CSRD: dit moet je ermee

De CSRD verplicht bepaalde bedrijven om in een jaarlijks terugkerend duurzaamheidsverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Wat kunnen arboprofessionals daaraan bijdragen?

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Met allerlei maatregelen is het niveau van arbeidsveiligheid sinds pakweg een halve eeuw geleden met 95% verbeterd, signaleert veiligheidswetenschapper Jop Groeneweg. 'Die laatste 5% kost meer inspanning. Maar het kán.'