Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde Stipel-examens

Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen technici voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol.

Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde Stipel-examens

Elektrotechniek is geen statisch vakgebied. De introductie van duurzame energiebronnen en slimme systemen heeft de complexiteit enorm vergroot. Waar we vroeger werkten met eenvoudige systemen en een voorspelbare stroomrichting, zijn we nu in een geheel andere realiteit terecht gekomen. Denk hierbij aan zonnepanelen die energie terugleveren of thuisbatterijen.  

Dit brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Een technicus die onvoorbereid een meterkast opent, loopt het risico op vlambogen, kortsluiting of erger. Het wordt daarom steeds belangrijker dat we niet alleen vertrouwd zijn met de basisprincipes van laagspanningsinstallaties, maar ook met de nieuwste technieken en risico’s. 

Waarom certificering meer is dan een formaliteit

"In de elektrotechniek is spanningsloos werken een van de belangrijkste principes. Maar hoe weet je zeker dat iedereen in jouw team dit ook consequent toepast? En hoe bewijs je als technicus je vakbekwaamheid? Dit is waar het Stipel-certificaat een groot verschil maakt", zegt Gert Hofs, verantwoordelijk voor de Stipel-examens bij Koninklijke PBNA
"Stipel is een uniform systeem dat technici certificeert volgens de hoogste normen in de sector. Stipel gaat verder dan alleen technische kennis. Het zorgt ervoor dat technici ook de juiste veiligheidsprocedures kennen en toepassen. Het is een kwaliteitsstempel dat erkend wordt door de hele branche.” 

Een Stipel-certificering is bovendien niet eenmalig. "Elke drie jaar moet opnieuw aangetoond worden dat de kennis up-to-date is. Dat is geen overbodige luxe: met de snelheid waarmee de elektrotechniek zich ontwikkelt, is herhaling namelijk essentieel. "

De energietransitie vraagt om veilige vakmensen

Met de energietransitie staan we als sector voor enorme uitdagingen. De vraag naar elektriciteit neemt toe, en daarmee groeit ook de druk op onze installaties. Systemen die ooit ontworpen waren voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, moeten nu laadpalen, batterijen en zonnepanelen ondersteunen. 
Dit vraagt volgens Hofs niet alleen om een upgrade van onze technische infrastructuur, maar ook om een nieuwe generatie technici. "Zij-instromers en jonge vakmensen spelen een cruciale rol om de tekorten in de markt op te vullen. Maar zoals Henry Lootens, elektriciteitsexpert, treffend zegt: 'Nieuwe instroom is mooi, maar alleen als ze de juiste basis meekrijgen. Veiligheid moet vanaf dag één op de agenda staan.' 

De rol van PBNA en de vernieuwde Stipel-examens

"Koninklijke PBNA begrijpt als geen ander dat de toekomst van de elektrotechniek afhangt van goed opgeleide en gecertificeerde technici. Daarom zijn de Stipel-examens volledig vernieuwd. Deze examens zijn specifiek ontworpen om technici voor te bereiden op de uitdagingen van vandaag én morgen. 
De vernieuwde examens richten zich op de praktijk. Kandidaten leren omgaan met hybride energiebronnen, complexe installaties en de risico’s van moderne systemen. Daarbij werken we nauw samen met opleidingspartners zoals ROVC Technische Opleidingen om te zorgen dat theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten", legt Hofs uit. “Met de vernieuwde examens houden we technici scherp. Het gaat niet alleen om kennis, maar ook om bewustzijn. Je moet weten wat je doet én waarom je het doet.” 

Veiligheid als fundament van ons vak

Elektrotechniek draait om innovatie, maar ook om verantwoordelijkheid. Elke schakel in de keten, van ontwerper tot uitvoerder, heeft een rol in het waarborgen van veiligheid. "Het Stipel-certificaat is meer dan een formaliteit: het is een garantie dat technici voldoen aan de hoogste normen. De energietransitie is in volle gang, en de vraag naar elektriciteit en vakmensen zal blijven toenemen. Met de vernieuwde Stipel-examens van PBNA zetten we een nieuwe standaard in de sector. Want alleen met goed opgeleide en gecertificeerde technici kunnen we bouwen aan een toekomst waarin veiligheid en innovatie hand in hand gaan "

Dit artikel is gesponsord door PBNA.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

Medewerkers van de Arbeidsinspectie doen in Lochem onderzoek naar de toedracht op de bouwplaats langs het Twentekanaal. Foto: Sjef Prins - Apa Foto

Onderzoek: Veiligheid en gezondheid in de bouw gaan schoorvoetend...

Volgens Volandis groeit de bewustwording over veiligheid en gezondheid op bouwplaatsen. Maar opdrachtgevers en ontwerpers moeten daar in projecten wel eerder over nadenken.