Handig overzicht: (veiligheids)gedrag

Hoe krijg je medewerkers zover dat ze veilig werken? En hoe zorg je dat dit geen tijdelijke verandering is, maar blijvend effect heeft? In dit handig overzicht staat alles over (veiligheids)gedrag op een rij.

Handig overzicht: (veiligheids)gedrag

(Veiligheids)gedrag is een complex onderwerp. Want het omvat naast de zichtbare handelingen van medewerkers ook de onderliggende psychologische, sociale en organisatorische factoren die het gedrag beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk te begrijpen dat veiligheidsgedrag ontstaat door een wisselwerking tussen bewuste keuzes en onbewuste gedragspatronen. Daarbij spelen zowel individuele als collectieve aspecten een rol. 

De uitdaging voor arboprofessionals ligt in het effectief beïnvloeden en bestendigen van veilig gedrag op de werkvloer. Dit vraagt om kennis van hoe je gedrag kunt beïnvloeden. En van mogelijke benaderingen zoals nudging, informeel leiderschap en het creëren van een positieve veiligheidscultuur. Zo maak je open communicatie over veiligheid mogelijk in de organisatie, waarmee je stimuleert dat medewerkers elkaar durven aan te spreken op elkaars gedrag.

Gedrag

Kom niet aan met problemen!

Weleens meegemaakt dat je iets hebt opgemerkt dat voor grote problemen kan zorgen? En dat degene die je daarop attendeert, reageert met: 'Prima dat je een probleem meldt, maar ik verwacht ook dat je met oplossingen komt'?

Gedrag

Prof. Dr. Jaap van den Herik: 'Intuïtie is wél in AI te vangen'

In 1991 liet Jaap van den Herik de lezers van vakblad Arbo kennismaken met AI, toen nog expertsystemen genoemd. Wat is volgens hem de stand van zaken nu, 33 jaar later? 'Niet de technologie is het probleem, maar het draagvlak bij de mens.'

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Wet- en regelgeving

Verstoorde arbeidsrelatie leidt tot ontslag. Terecht of niet?

In deze rechtszaak leidt een verstoorde arbeidsrelatie tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst. De zaak is een voorbeeld van waar tegenstrijdige verwachtingen en communicatiestoornissen toe kunnen leiden.

Gedrag

Communicatiespaghetti

Een van de belangrijkste taken van veiligheidsprofessionals is de communicatie over diverse aspecten van veiligheid met anderen. Immers, alléén kunnen we veiligheid niet of nauwelijks verbeteren.