Botsing met scooter, werkgever aansprakelijk
Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.
Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.
Zorgplicht en risicoaansprakelijkheid bij schade aan derden; er is een duidelijk onderscheid tussen die twee. Toch draait de werkgever soms op voor de letselclaim aan zo'n derde.
Letselschadeadvocaat Bas van Batenburg ziet zijn werk als zijn hobby. Over sommige zaken windt hij zich op: 'Belachelijk dat zorgmedewerkers geweldschade niet vergoed krijgen.' Veel zaken over een arbeidsongeval vindt hij 'te stom voor woorden.'
Een werknemer lijdt gezondheidsschade door blootstelling aan fijnstof en roet tijdens het werk als buschauffeur. Is de werkgever aansprakelijk voor de luchtwegklachten, ondanks dat de blootstelling binnen de norm valt?
In de loop van vele jaren heb ik honderden advocaten gedoceerd in mijn specialisatie, het werkgeversaansprakelijkheidsrecht. Een groot discussiepunt tijdens een cursus is steevast de kwestie van eigen schuld: wanneer heeft de werknemer eigen schuld aan zijn letsel of beroepsziekte?
De fiscus gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid met boetes en naheffingen. Of iemand echt zzp'er is of niet speelt ook een rol als het gaat om veilig en gezond werken.
Een zorgverlener steekt haar ziel en zaligheid in haar beroep. Vervolgens krijgt ze klappen van een agressieve bewoner. Vanzelfsprekend toch dat haar werkgever dan de letselschade vergoedt?
Zijn de psychische klachten van een advocaat te wijten aan ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever? Het hof bekijkt deze zaak in hoger beroep van zowel werknemer als werkgever.
'Taakstraffen opgelegd aan directeur van asbestsaneringsbedrijf na twee arbeidsongevallen'. Dat is de kop van een nieuwsbericht op de website van het Openbaar Ministerie. Hoe kan het OM een onderzoek naar een ongeval afdoen? En wat is er bijzonder aan deze casus? Paul Verloop legt het uit.
Op arbogerelateerde ongevallen of overtredingen kunnen verschillende rechtsgebieden van toepassing zijn: strafrecht, bestuursrecht en/of civiel recht.