Anders kijken met checklist autisme

Benut u optimaal de verschillen tussen mensen in uw organisatie? Staat uw organisatie open voor werknemers met onzichtbare beperkingen als autisme? Alle medewerkers varen wel bij een goed diversiteitsbeleid.

Anders kijken met checklist autisme

Met een goed diversiteitsbeleid kunnen werkgevers mensen met bijzondere kwaliteiten binnenhalen, binnen houden en optimaal laten functioneren. De nieuwe checklist voor werkgevers van 'Vanuit autisme bekeken' is een hulpmiddel waarmee werkgevers hun diversiteitsbeleid kunnen ontwikkelen met autisme als graadmeter.

Onzichtbare beperkingen

De checklist geeft werkgevers inzicht in relevante onderdelen en aandachtspunten en geeft tips om concreet met verbeteringen aan de slag te gaan. Het is een hulpmiddel om het gesprek in uw organisatie op gang te brengen over de vraag ‘Hoe staat het in de praktijk met ons diversiteitsbeleid?' Oftewel: slagen we erin een prettige werkomgeving te bieden aan mensen met onzichtbare beperkingen en hun talenten tot bloei te laten komen? De checklist behandelt de volgende onderdelen: diversiteitsbeleid, organisatiecultuur, werving en selectie, toegankelijkheid en inrichting van de organisatie, loopbaanontwikkeling, kwaliteit van functioneren en verzuimbeleid.

Bijzondere talenten

Veel organisaties realiseren zich niet dat ze al medewerkers met autisme in dienst hebben. Naar schatting 1 op de 100 werknemers heeft autisme, maar liefst 1 op de 20 werknemers heeft kenmerken van autisme. Mensen met autisme kunnen bijzondere talenten hebben, die meerwaarde bieden voor organisaties. Tegelijkertijd brengt hun autisme kwetsbaarheid met zich mee. In een autismevriendelijke werkomgeving kunnen zij optimaal functioneren en wordt langdurige, oplopende werkstress voorkomen. En daar hebben werknemers zonder autisme ook baat bij.

Bron: vanuitautismebekeken.nl

Afbeelding: Shutterstock
Verzuim

Vereenvoudiging WIA-stelsel nog niet zo simpel

Het arbeidsongeschiktheidsstelsel staat voor een belangrijke hervorming. Maar de complexiteit van het huidige WIA-stelsel vormt daarbij een uitdaging. Een recente Kamerbrief geeft een update van de stand van zaken.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Een burn-out, dat overkomt mij niet

Burn-out is het gevolg van vaak jarenlange overbelasting. Herstel vraagt veel tijd en aandacht. De eerste signalen herkennen en tijdig actie ondernemen om het stresssysteem te resetten, zijn daarom van groot belang.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

Leve de vrijheid van meningsuiting! Maar mag die soms toch worden ingeperkt? Bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is door uitspraken van een docent-assistent? Het hof oordeelt in een hoger beroepzaak.