Vereenvoudiging WIA-stelsel nog niet zo simpel

Het arbeidsongeschiktheidsstelsel staat voor een belangrijke hervorming. Maar de complexiteit van het huidige WIA-stelsel vormt daarbij een uitdaging. Een recente Kamerbrief geeft een update van de stand van zaken.

Vereenvoudiging WIA-stelsel nog niet zo simpel
Afbeelding: Shutterstock

In de Kamerbrief van 28 januari 2025 legt minister Van Hijum (SZW) in 20 pagina's uit wat de uitwerking van het OCTAS-rapport aan inzichten heeft opgeleverd. En welke stappen het kabinet wil nemen om het WIA-stelsel te verbeteren. De brief bevat geen concrete besluiten, maar schetst een aantal denkrichtingen om verder te onderzoeken. De minister wil eerst de politieke en maatschappelijke discussie voeren over hervorming van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. 

Voorgestelde maatregelen van het kabinet 

Het kabinet erkent de urgentie om het WIA-stelsel te vereenvoudigen en heeft een groot aantal mogelijke maatregelen geïdentificeerd. Minister Van Hijum schrijft daarbij ook: "De urgentie om knelpunten op te lossen is groot, maar er zijn geen eenvoudige ingrepen waarmee dat kan." 

Maatregelen op korte termijn (deze kabinetsperiode) 

De minister benoemt 2 denkrichtingen voor de korte termijn. Hierbij focust de brief vooral op de eerste OCTAS-variant: verbetering van het huidige stelsel. 

1. Onderzoeken ondersteuning 35-minners: Hoe is de positie te verbeteren van de 35-minners (mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en daardoor nu geen recht hebben op een WIA-uitkering). 

2. Vereenvoudigen van uitkeringsregimes: Het terugbrengen van de huidige 4 regimes naar 2 binnen de WIA. Dit moet de transparantie en begrijpelijkheid van het stelsel vergroten. Daarnaast moet dit zorgen voor een minder tijdrovende claimbeoordeling. 

  • Afschaffen van de WGA-vervolguitkering: Dit voorkomt plotselinge inkomensdalingen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten en maakt het uitkeringsregime eenvoudiger. 
  • Afschaffen van de IVA-uitkering: Dit verlaagt de complexiteit en stimuleert participatie, maar vermindert de zekerheid voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten. 

Maatregelen op lange termijn 

Hiervoor kijkt de minister in zijn brief naar een aantal ideeën uit de tweede en derde OCTAS-varianten. Die richten zich respectievelijk op een focus op re-integratie en één gelijke basisregeling voor alle werknemers en zelfstandigen. 

  • Focus op duurzame inzetbaarheid: Een integraal beleid dat zich richt op wat mensen nog wél kunnen. Dit versterkt de re-integratie doordat mensen sneller begeleiding krijgen bij het vinden van passend werk, zonder eerst door een langdurig beoordelingsproces te hoeven gaan. 
  • Gelijke rechten en plichten voor iedereen: Een integraal beleid waarin arbeidsongeschiktheidsregelingen voor verschillende groepen werkenden min of meer gelijk worden getrokken. Voor vaste werknemers, flexwerknemers en zelfstandigen. 

Maatregelen voor het verdere traject 

Andere zaken die de brief aanstipt voor het verdere proces: 

  • Vergroten van uitlegbaarheid: Zorgen dat de mensen die van het stelsel afhankelijk zijn, begrijpen hoe het stelsel werkt en wat dit voor hen betekent. 
  • Betrekken van belanghebbenden: Actief overleg plegen met sociale partners, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbenden over de voorgestelde maatregelen. Dit moet zorgen voor effectieve maatregelen die door werkenden en werkgevers gewaardeerd worden. 
  • Inzicht bieden in kosten: De structurele kosten in kaart brengen die voortkomen uit de voorgestelde maatregelen. Dit moet de financiële impact duidelijk maken voor de maatschappij, werkenden en werkgevers. 
  • Vergelijken met ILO-verdrag: Er loopt een onderzoek naar de vraag of het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel voldoet aan internationale normen van het ILO-verdrag 121. 

Gevolgen voor werkgevers 

De voorgestelde vereenvoudigingen in het WIA-stelsel hebben uiteraard ook impact op werkgevers. Door de WGA-vervolguitkering en de IVA-uitkering af te schaffen worden de uitkeringslasten voor een groter deel risicoafhankelijk aan hen doorberekend. Dit werkt als stimulans om zich actiever in te zetten voor re-integratie en preventie, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Werkgevers kunnen dit als minder rechtvaardig ervaren, vooral bij werknemers met beperkte re-integratiekansen. Het kabinet onderzoekt daarom maatregelen om deze lasten deels te verzachten, zoals een kortere doorbelastingsperiode of een aangepaste premieopbouw. 

Vervolgstappen 

Minister Van Van Hijum wil vóór de zomer van 2025 een concreet voorstel doen voor maatregelen op de korte termijn, inclusief een planning van de benodigde wetgeving en de financiële consequenties. 

Linda Poort

Linda Poort

Redacteur Arbo

Linda is een redacteur in hart en nieren. Zij is vooral geïnteresseerd in de sociale kanten van arbo. Maar ook in de juridische en technische kanten bijt ze zich vast.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Duurzame inzetbaarheid

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die ook invloed kan hebben op het werk. Dit artikel biedt jou als arboprofessional praktische tips voor gesprekken en ondersteuning om een medewerker in scheiding goed te begeleiden.

Duurzame inzetbaarheid

Prof. dr. Willem van Rhenen over sturen op bevlogenheid

Werkgevers en arbodiensten richten zich meer dan vroeger op verzuim. Richt je liever op preventie, zegt Willem van Rhenen, door een goede werkgever te zijn. De bevlogenheid van medewerkers komt dan vanzelf.

Duurzame inzetbaarheid

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en...

Werkstress en burn-out zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het werk van de arboprofessional. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af: waarom doen we niet allemaal aan jobcrafting?

Duurzame inzetbaarheid

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Technologie slim inzetten gebeurt op dit moment nog te weinig. Dat is jammer, want dat biedt veel mogelijkheden voor neurodivergente medewerkers om beter uit de verf te komen op het werk.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: moeizame re-integratie

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Pieter, die tegenwerking ervaart bij zijn re-integratie.

Verzuim

Zieke taxichauffeur werkt niet mee aan re-integratie en krijgt...

Een zieke taxichauffeur is onbereikbaar en weigert structureel mee te werken aan zijn re-integratie. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Veelgestelde vragen over ziekte

Rond ziekte(verzuim) spelen vaak veel vragen aan de kant van zowel werknemer als werkgever. Daarom verzamelden we een aantal veelgestelde vragen over ziekte.