Handig overzicht: verzuim

Elke organisatie heeft te maken met ziekte en dus met verzuim. In het ziekteverzuimbeleid staat hoe een werkgever omgaat met ziekte, verzuim en re-integratie. Dit handige overzicht biedt hulp.

Handig overzicht: verzuim

Het organiseren van preventie, begeleiding en re-integratie van zieke medewerkers is onderdeel van het arbobeleid. Een werkgever is verplicht om een ziekteverzuimbeleid te voeren. 

Een ziekteverzuimbeleid kent altijd 2 componenten: een preventief en een re-integratiedeel. Het preventieve deel omvat maatregelen gericht op het voorkomen van verzuim. Het re-integratiedeel is gericht op een snelle (gedeeltelijke) terugkeer van zieke medewerkers. 

In het ziekteverzuimbeleid staan alle procedures over ziekte en verzuim en wat er van medewerker en werkgever wordt verwacht. 

Afbeelding: Shutterstock
Verzuim

Vereenvoudiging WIA-stelsel nog niet zo simpel

Het arbeidsongeschiktheidsstelsel staat voor een belangrijke hervorming. Maar de complexiteit van het huidige WIA-stelsel vormt daarbij een uitdaging. Een recente Kamerbrief geeft een update van de stand van zaken.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Duurzame inzetbaarheid

Prof. dr. Willem van Rhenen over sturen op bevlogenheid

Werkgevers en arbodiensten richten zich meer dan vroeger op verzuim. Richt je liever op preventie, zegt Willem van Rhenen, door een goede werkgever te zijn. De bevlogenheid van medewerkers komt dan vanzelf.

Verzuim

Deskundigenoordeel altijd nodig, ondanks lange wachttijd?

Wil een werknemer een loonvordering tijdens ziekte instellen? Of een werkgever een werknemer ontslaan vanwege schending van de re-integratieplicht? Dan is het volgens de wet verplicht om een deskundigenoordeel van het UWV te overleggen. Maar wat als dit oordeel maanden op zich laat wachten?

Duurzame inzetbaarheid

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Technologie slim inzetten gebeurt op dit moment nog te weinig. Dat is jammer, want dat biedt veel mogelijkheden voor neurodivergente medewerkers om beter uit de verf te komen op het werk.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: moeizame re-integratie

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Pieter, die tegenwerking ervaart bij zijn re-integratie.

Verzuim

Zieke taxichauffeur werkt niet mee aan re-integratie en krijgt...

Een zieke taxichauffeur is onbereikbaar en weigert structureel mee te werken aan zijn re-integratie. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Veelgestelde vragen over ziekte

Rond ziekte(verzuim) spelen vaak veel vragen aan de kant van zowel werknemer als werkgever. Daarom verzamelden we een aantal veelgestelde vragen over ziekte.