Iedereen kent het wel: schoenen die net niet lekker zitten, die na een paar uur beginnen te knellen of waarvan je voeten vermoeid raken. Voor mensen die dagelijks 8 uur of langer staan of lopen, kan dit funest zijn. Rugklachten, vermoeide benen, hielpijn of zelfs verzuim zijn geen uitzonderingen. Maar bij de keuze voor veiligheidsschoenen krijgt comfort lang niet altijd de aandacht die het verdient, stelt fabrikant Elten. Hieronder hun uiteenzetting hoe veiligheidsschoenen samenhangen met werkgeluk.
"Werkgeluk is voor een groot deel fysiek: als je lijf protesteert, wordt het lastig om gemotiveerd en betrokken te blijven. Daarom is het juist belangrijk dat er bij de keuze voor veiligheidsschoenen niet alleen naar de (overigens erg belangrijke) beschermende eigenschappen wordt gekeken, maar ook naar het comfort.
Comfort is geen luxe – het is preventie
Het idee dat veiligheidsschoenen vooral ‘veilig’ moeten zijn, klopt natuurlijk. Maar comfort is net zo essentieel, zeker in het kader van duurzame inzetbaarheid.
Medewerkers die prettig schoeisel dragen:
- houden het werk fysiek langer vol;
- melden zich minder vaak ziek;
- ervaren minder stress en fysieke klachten;
- voelen zich gezien en gewaardeerd door hun werkgever.
Een belangrijk element hierbij is de demping van de schoen. Technologieën zoals bijvoorbeeld een tussenzool van Infinergy® van BASF (bekend van hardloopschoenen) zorgen ervoor dat schokken beter worden opgevangen, wat direct bijdraagt aan minder belasting van gewrichten én minder vermoeidheid.
Bekijk hier meer over dempingstechnologieën voor veiligheidsschoenen.
De pasvorm moet kloppen – voor iedereen
Comfort begint bij de juiste pasvorm. Eén model voor iedereen volstaat niet. Verschillende voetvormen, schoenmaten en werksituaties vragen om variatie. Een goed assortiment veiligheidsschoenen bevat daarom:
- verschillende breedtematen (voor smalle en brede voeten);
- modellen voor dames (aangepast op de anatomie van de vrouwelijke voet);
- diverse sluitingssystemen zoals BOA® voor snel en gemakkelijk aan- en uittrekken;
- speciale modellen voor diabetici of mensen met voetproblemen.
Door medewerkers keuze te bieden en eventueel een pasmoment te organiseren, vergroot je de kans dat ze daadwerkelijk tevreden zijn met hun schoeisel – en het dus ook dagelijks dragen zoals bedoeld. Zie ook deze reel op Instagram.
Schoenbeleid als onderdeel van vitaliteitsbeleid
Steeds meer organisaties zetten in op vitaliteit: fruit op de werkvloer, sportabonnementen, mentale ondersteuning. Maar het schoeisel van medewerkers wordt nog te vaak vergeten. Terwijl het een tastbare, dagelijkse schakel is tussen welzijn en werkprestaties.
Het opnemen van veiligheidsschoeisel in het vitaliteitsbeleid kan heel concreet zijn. Denk aan:
- regelmatige evaluatie van tevredenheid over werkschoenen;
- een duidelijke vervangingscyclus (bijvoorbeeld elke 6 maanden);
- mogelijkheid tot persoonlijke voetmeting, passen & advies;
- aandacht voor seizoensinvloeden (bijv. ademende of waterdichte schoenen).
Kleine stap, groot effect
Een goed paar veiligheidsschoenen lijkt misschien een detail, maar het effect op het welzijn van medewerkers is groot. Door te investeren in comfortabel, goed passend en kwalitatief schoeisel laat je zien dat je medewerkers serieus neemt. En dát is precies wat bijdraagt aan werkgeluk én duurzame inzetbaarheid."
Dit artikel is gesponsord door Elten.