Handig overzicht: machineveiligheid

Er gebeuren nog altijd veel ongelukken bij het werken met machines, installaties, apparaten en robots. Ook hier is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkvloer. Wat komt daar allemaal bij kijken? Machineveiligheid: een handig overzicht.

Handig overzicht: machineveiligheid

Bij machineveiligheid gaat het om veilig werken met machines van allerlei aard. Machines met bewegende delen zijn een beruchte veroorzaker van arbeidsongevallen. De bediener, de mens, is geneigd om de makkelijkste weg te kiezen en die is niet altijd het veiligst. Aanpassingen en omleidingen zijn dan ook een veelvoorkomende oorzaak van ongevallen. 

Het gebruik van al die soorten machines vindt plaats in een werkomgeving die steeds dynamischer en complexer is. Steeds geavanceerdere machines als robots en cobots brengen bovendien nieuwe risico's op veiligheidsgebied met zich mee. Niet voor niets is werken met machines en daarmee machineveiligheid aan regelgeving en wetten gebonden. 

Lees meer over

Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde Stipel-examensGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde...

Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen technici voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

AI-verordening gaat in: breng je kennis op peil

AI-verordening gaat in: breng je kennis op peil

Sinds 1 augustus 2024 is in de gehele Europese Unie de AI-Verordening van kracht. Deze wet stelt verschillende eisen aan zowel ontwikkelaars als gebruikers van kunstmatige intelligentie (AI). Kennis van de verordening is ook voor de arboprofessional van belang.

Elke arbeidsinspecteur een eigen AI-collega?

Elke arbeidsinspecteur een eigen AI-collega?

Hoe kunnen inspecteurs met behulp van AI nog eerlijker, effectiever en efficiënter hun werk doen? Daarover buigen 4 rijksinspecties, TNO en 2 universiteiten zich in het nieuwe AI4Oversight Lab. Het doel is dat elke inspecteur straks een eigen betrouwbare AI-collega heeft. Hoe haalbaar is dit streven?

Help, digitalisering! Weet jij er als arboprofessional genoeg over?

Help, digitalisering! Weet jij er als arboprofessional genoeg over?

Door digitalisering verandert de arbeidswereld voortdurend. Er zijn continu nieuwe oplossingen nodig op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Digitalisering is niet 'af te vinken'. Maar wat is er nodig om digitaal fit te blijven?

Houdt een zerotolerance veiligheidsbeleid stand?

Houdt een zerotolerance veiligheidsbeleid stand?

Een werkgever ontslaat een werknemer die zich niet houdt aan de zeer strenge veiligheidsinstructies. De werknemer gebruikte zijn PBM niet. Maar blijft dit ontslaan op staande voet overeind?

Werkgever vervolgd wegens omvallen verreiker

Werkgever vervolgd wegens omvallen verreiker

De werkzaamheden in een verreiker met werkbak gaan verschrikkelijk fout: de verreiker valt om. De lijst van al het letsel van drie werknemers is, kort samengevat, zodanig adembenemend dat het OM strafrechtelijke consequenties wilt zien.

Arbo in cijfers: Vooral jonge werknemers ervaren gemak van nieuwe technologie

Arbo in cijfers: Vooral jonge werknemers ervaren gemak van nieuwe...

Bijna de helft van alle werknemers die werken met nieuwe technologie vindt dat hun werk daardoor gemakkelijker wordt. Vooral jonge werknemers ervaren gemak van technologische vernieuwingen.

Machineverordening in 2027 van kracht, verdiep je er nu al in

Machineverordening in 2027 van kracht, verdiep je er nu al in

Eindelijk, de nieuwe Machinerichtlijn is klaar. Deze Machineverordening wordt per 1 januari 2027 van kracht. Wat betekent de verandering van richtlijn naar verordening voor alle marktdeelnemers? En waarom is het een aanrader om je nu al in de Machineverordening te verdiepen?