Gesponsord

Waarom droogsystemen voor werkkleding belangrijk voor de hygiëne zijn

Gezonde werknemers, minder ziekteverzuim én hygiëne op de werkvloer: wie wil dit nu niet? In tal van werkomgevingen is het dragen van geschikte werkkleding essentieel, maar na een lange werkdag kunnen deze doordrenkt zijn met zweet of viezigheid.

Waarom droogsystemen voor werkkleding belangrijk voor de hygiëne zijn

Om hygiënische normen en het comfort van de werknemers te behouden, zijn droogsystemen voor werkkleding een uitstekende oplossing om zowel de werkervaring als de algehele hygiëne te verbeteren.

Hygiëne normen

Een belangrijk en onderschat onderdeel in het werkveld is het investeren in de gezondheid en het welzijn van de werknemers, met op nummer één hygiëne. In bedrijfstakken waar men werkt in wisselende (weers)omstandigheden en/of temperaturen, krijgen werknemers regelmatig te maken met vochtige of natte werkkleding door het weer, condensvorming of transpiratie. Wanneer de werkkleding na gebruik niet effectief wordt gedroogd, kan dit leiden tot de opbouw van bacteriën en schimmels, waardoor onaangename geuren kunnen ontstaan en de kans op ziekte en huidirritaties toeneemt. Met een professionele droging die de werkkleding van binnenuit droogt, worden vocht en de leefomgeving van bacteriën effectief verwijderd. De verspreiding van ziektekiemen wordt hiermee verminderd en een schonere werkomgeving wordt bevorderd.

Een comfortabele werkdag

Het dragen van vochtige of natte werkkleding kan daarnaast niet alleen voor ongemak zorgen, maar ook voor een verminderde productiviteit en concentratie van de werknemers. Droogsystemen zorgen ervoor dat de werkkleding snel en efficiënt wordt gedroogd, waardoor werknemers zich comfortabeler voelen tijdens hun werk. Dit draagt niet alleen bij aan een verbeterde werkomgeving, maar ook aan de algehele tevredenheid en betrokkenheid van de werknemers.

Hoe werkt een droogsysteem precies? Een droogsysteem voor werkkleding werkt vaak met behulp van een warme luchtstroom die de kleding van binnenuit bereikt. Dit kan met krachtige lucht óf met elektrisch verwarmde lucht.

Systemen die gebruik maken van een krachtige luchtstroom doen dit door middel van ventilatoren die in of bij het droogsysteem zijn gebouwd. De grote hoeveelheid warme lucht blaast door het framewerk waar de kledingstukken aan ophangen en bereikt deze via kleine gaatjes in de kledinghangers. De lucht wordt gelijkmatig door het framewerk geblazen en zorgt daardoor voor een gelijkmatige droging bij de kledingstukken en hun probleemzones (van de oksels tot aan de punt van de schoen/handschoen). Elektrisch verwarmde systemen werken met verwarmingselementen die het framewerk verwarmen. De warmte die van het framewerk afkomt verspreidt zich vervolgens naar de kledingstukken.

Beide systemen zijn ontworpen om efficiënt en energiezuinig werkkleding te drogen. Dit in tegenstelling tot traditionele was- en droogmethoden, waarbij er soms gedurende de dag of nacht een gehele kamer verwarmd wordt. Door het verminderen van het aantal wasbeurten en het gebruik van een energie-efficiënt droogsysteem kunnen bedrijven hun operationele kosten verlagen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk verminderen. Dit maakt de droogsystemen ook een duurzame oplossing.

Kortom: droogsystemen zijn van essentieel belang en bieden voordelen voor de hygiënisch omstandigheden en het comfort en welzijn van de werknemer. En dat óók nog eens op een duurzame manier!

Dit artikel is gesponsord door Pronomar.

Beeld: Shutterstock
Biologische agentia

Hooikoorts maakt meer kapot dan je denkt

Hooikoorts beïnvloedt niet alleen de gezondheid, maar ook de productiviteit op de werkvloer. Onderzoek toont aan dat 40% van de hooikoortspatiënten zich minder goed kan concentreren en daardoor minder productief is.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

Ongeval met de bedrijfsauto? Tijdig melden!

Een werkneemster belandt op vakantie onder invloed van alcohol met haar bedrijfsauto in een sloot. Zij verzuimt dit tijdig aan de werkgever te melden. Het ontslag op staande voet dat daarop volgt, vindt de kantonrechter terecht.

Gesponsord
Gesponsord
Arbobeleid voeren

Gesponsord Hoe zet je een AED-programma op?

Een plotselinge hartstilstand kan bij iedereen, op elk moment optreden. Ook tijdens een gewone dag op het werk. Sterker nog, 15% van de hartstilstanden vindt op het werk plaats. Daarom is het cruciaal om op het werk een uitgebreid AED-programma te hebben.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord Zo verbeter je de veiligheidscultuur: vier actiepunten

Als veiligheidsprofessional weet je dat protocollen en regels op zichzelf niet voldoende zijn om veilig met gevaarlijke stoffen te werken. Het gedrag van medewerkers speelt een doorslaggevende rol. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers niet alleen de risico's kennen, maar ook daadwerkelijk volgens de veiligheidsvoorschriften handelen? En hoe maak je dit veilige gedrag blijvend?

Gesponsord
Gesponsord
Machineveiligheid

Gesponsord Veilig werken met elektrotechniek: alles over de vernieuwde...

Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen technici voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

Werkplek(omgeving)

Kom nu eens door met dat vuurwerkverbod

Politiebonden, handhavers en brandweervrijwilligers pleitten al in 2019 dringend voor een vuurwerkverbod. Veel is er intussen niet veranderd, maar er zit wel wat beweging in.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Gesponsord
Gesponsord
Sponsored content

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?