Eindelijk is er een textiele veiligheidsschoen voor de zwaarste werkomgeving

Werk je op plaatsen met veiligheidsrisico's? Dan was je tot voorkort aangewezen op veiligheidsschoenen van vooral leer. Alleen die waren voldoende robuust. Anno 2024 kunnen producenten leer vervangen door textiel.

Eindelijk is er een textiele veiligheidsschoen voor de zwaarste werkomgeving
In vergelijking met de leren schacht is een schacht van dit materiaal veertig procent lichter.

Een grijze dag op een bouwplaats ergens in Nederland. Al dagen is het aan het miezeren en de plassen worden steeds dieper. Geen probleem zou je zeggen, want de werknemers dragen waterdichte veiligheidsschoenen, gemaakt van leer gecombineerd met Gore-tex. Honderd procent waterdicht dus.

En inderdaad, natte voeten zullen medewerkers niet krijgen, maar toch wordt het werk steeds minder prettig. Geen wonder, zegt Annemieke Fabry, officemanager bij Atlas Safety Shoes. “Het leer neemt het water op. Daardoor worden de schoenen zwaarder en bij natte schoenen krijg je koude voeten.”

Slijtvast en waterdicht

Het is precies dat probleem dat Gore en Atlas nu hebben opgelost. Op de afgelopen A+A-beurs presenteerde atlas® het door Gore-tex ontwikkelde Extraguard®, een schacht gemaakt van een nieuw soort textiel. “Tot nu toe was textiel niet geschikt voor veiligheidsschoenen in de zwaarste werk­omgevingen”, vertelt Fabry. “Het was gewoon niet sterk genoeg. Maar deze nieuwe variant is in vergelijking met leer zelfs slijtvaster en scheurvaster. Ook is het honderd procent waterdicht.”

Voordelen

Voor de werknemers van de bovengenoemde bouwplaats biedt dat vele voordelen. “In vergelijking met de leren schacht is een schacht van dit materiaal veertig procent lichter”, zegt Fabry. “En misschien nog belangrijker: hij blijft ook lichter, want hij neemt geen vocht op. Bovendien, veel medewerkers in de bouw werken met cement, en een leren schoen kan daardoor enorm uitdrogen. Dus moet je die regelmatig schoonmaken en poetsen. Met Extraguard® heb je dat probleem niet. Je haalt er een doekje overheen en klaar.”

Deze hele schoen wordt gefabriceerd zonder dat er een rund voor wordt geslacht”


Ook is de nieuwe veiligheidsschoen volgens haar duurzamer. “Allereerst is het materiaal slijtvaster en gaat de schoen tot anderhalf keer langer mee. Bovendien bestaat onze zool voor 20% uit de resten van eerder gemaakte veiligheidsschoenen. De inlegzool is voor 86% gemaakt van gerecycled eco-foam. En bedenk wel: deze hele schoen wordt gefabriceerd zonder dat er een rund voor wordt geslacht.”

Dit artikel is gesponsord door Atlas Safety Shoes.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. In dit artikel bekijken we de vele mogelijkheden van werken in het onderwijs.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

5 best gelezen artikelen in augustus

5 best gelezen artikelen in augustus

Wat lazen jullie de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in augustus 2024. Een artikel over werken in de hitte, een interview met een arbeidshygiënist, een handig overzicht PBM. Plus 2 artikelen over fysieke belasting: zitten en tillen.

Handig overzicht: PBM

Handig overzicht: PBM

Medewerkers gebruiken PBM om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Maar... ze mogen pas worden gebruikt als het niet mogelijk is de risico's op een andere manier te bestrijden. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed doet?

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

Speelt het risico op explosies een rol op de werkvloer? Dan moet je rekening houden met ATEX, een Europese richtlijn over explosieveiligheid. Explosiegevaar komt niet alleen voor in chemische installaties, maar kan ook ontstaan op plaatsen met fijnstof, zoals bij de verwerking van suiker.

Hoe weet je of er in jouw bedrijf met gevaarlijke CMR-stoffen wordt gewerkt?

Hoe weet je of er in jouw bedrijf met gevaarlijke CMR-stoffen wordt...

Het blijft een lastig onderwerp: kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen (CMR-stoffen). We weten allemaal dat ze zeer gevaarlijk zijn en dat de gevolgen van blootstelling pas jaren later opgemerkt worden. Begrijpelijk dus dat de Arbeidsinspectie dit jaar weer focust op de aanpak van deze stoffen. Maar hoe weet je of er met CMR-stoffen wordt gewerkt? En zo ja, wat moet je dan doen?

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

"Dit is mijn laatste column voor arbo. En dat nog wel in het jaar dat het Vakblad Arbo 100 jaar bestaat!" Jacqueline Joosten blikt nog even terug.