In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Ongeveer 70% van deze incidenten vindt plaats in en om het woonhuis; de overige 30% gebeurt op straat, op de werkvloer, tijdens sport of ontspanning elders.
Van alle hartstilstanden vindt maar liefst 15% op het werk plaats. De aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) op de werkvloer kan van cruciaal belang zijn, zo staat in het e-book van Zoll. Bij een plotselinge hartstilstand is snelle interventie essentieel; als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt ingezet, kan de overlevingskans oplopen tot 50-70%.
Een ambulance doet er gemiddeld 8 tot 10 minuten om ter plaatse te komen: een AED op de werkplek kan dus echt het verschil maken tussen leven en dood.
AED-programma opzetten
Maar waar moet je als veiligheidsverantwoordelijke allemaal op letten bij de keuze voor een AED? En hoe zet je een goed AED-programma binnen het bedrijf op? Met de aanschaf alleen ben je er immers niet: het personeel moet ook opgeleid worden in reanimatie en het gebruik van de AED. Met een bedrijfscultuur waarbij iedereen weet wat hij moet doen, kun je de veiligheid en overlevingskansen bij een hartstilstand vergroten. In dit ebook krijg je allerlei handige tips om binnen je bedrijf een goed AED-programma op te zetten.
Dit artikel is gesponsord door Zoll.