Gesponsord

Hoe zet je een AED-programma op?

Een plotselinge hartstilstand kan bij iedereen, op elk moment optreden. Ook tijdens een gewone dag op het werk. Sterker nog, 15% van de hartstilstanden vindt op het werk plaats. Daarom is het cruciaal om op het werk een uitgebreid AED-programma te hebben.

Hoe zet je een AED-programma op?

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Ongeveer 70% van deze incidenten vindt plaats in en om het woonhuis; de overige 30% gebeurt op straat, op de werkvloer, tijdens sport of ontspanning elders.

Van alle hartstilstanden vindt maar liefst 15% op het werk plaats. De aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) op de werkvloer kan van cruciaal belang zijn, zo staat in het e-book van Zoll. Bij een plotselinge hartstilstand is snelle interventie essentieel; als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt ingezet, kan de overlevingskans oplopen tot 50-70%.

Een ambulance doet er gemiddeld 8 tot 10 minuten om ter plaatse te komen: een AED op de werkplek kan dus echt het verschil maken tussen leven en dood.

AED-programma opzetten

Maar waar moet je als veiligheidsverantwoordelijke allemaal op letten bij de keuze voor een AED? En hoe zet je een goed AED-programma binnen het bedrijf op? Met de aanschaf alleen ben je er immers niet: het personeel moet ook opgeleid worden in reanimatie en het gebruik van de AED. Met een bedrijfscultuur waarbij iedereen weet wat hij moet doen, kun je de veiligheid en overlevingskansen bij een hartstilstand vergroten. In dit ebook krijg je allerlei handige tips om binnen je bedrijf een goed AED-programma op te zetten.

Dit artikel is gesponsord door Zoll.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

Ongeval met de bedrijfsauto? Tijdig melden!

Een werkneemster belandt op vakantie onder invloed van alcohol met haar bedrijfsauto in een sloot. Zij verzuimt dit tijdig aan de werkgever te melden. Het ontslag op staande voet dat daarop volgt, vindt de kantonrechter terecht.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

€ 50.000 boete voor dodelijk ongeval tijdens hijswerkzaamheden

Tijdens hijswerkzaamheden vindt een dodelijk ongeval plaats op een bouwlocatie. De werkgever wordt in hoger beroep veroordeeld tot een stevige boete voor het niet naleven van de Arbowet.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord Zo verbeter je de veiligheidscultuur: vier actiepunten

Als veiligheidsprofessional weet je dat protocollen en regels op zichzelf niet voldoende zijn om veilig met gevaarlijke stoffen te werken. Het gedrag van medewerkers speelt een doorslaggevende rol. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers niet alleen de risico's kennen, maar ook daadwerkelijk volgens de veiligheidsvoorschriften handelen? En hoe maak je dit veilige gedrag blijvend?

William Hollander. Foto: Kondor Wessels Amsterdam
Cultuur

Veilig bouwen begint met een stevige meldcultuur

Veilig bouwen: wat begon met een 'verklik-app' leidde naar een ingebedde veiligheidscultuur. Een interview met een bevlogen KAM-manager.

Arbobeleid voeren

Nieuwe editie Praktijkgids Arbeidsveiligheid met actuele inzichten

De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.

Ongevallen en incidenten

Botsing met scooter, werkgever aansprakelijk

Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.

Managementsystemen

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.

Ongevallen en incidenten

De kracht van de vraag

In een ruimte vlak naast een koeienstal sta ik een workshop te geven voor een groep zorgprofessionals. Het gaat over incidentonderzoek.