In het Jaarplan beschrijft de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) hoe zij in 2025 resultaten en effecten wil bereiken. Dit is het derde jaar van het Meerjarenplan 2023-2026 waarin de koers voor die 4 jaren is beschreven.
De NLA blijft zich inzetten voor gezond, veilig en eerlijk werk. Bestaande activiteiten gaan door, rond thema's zoals uitzendbureaus, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, schijnconstructies, asbest, CE-markering en arbeidsdiscriminatie.
Daarnaast werkt de Inspectie aan de voorbereiding van nieuwe taken, bijvoorbeeld rondom de wet Toelating ter beschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta).
Interventiestrategie
De Bijzondere Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie werkt in 2025 nauw samen met de NLA. Dit maakt snelle interventie mogelijk bij niet-naleving op de genoemde thema's.
De Inspectie past haar interventiestrategie aan op basis van het type nalevingsgedrag van werkgevers. Voor bedrijven die onbewust de regels overtreden, biedt de Arbeidsinspectie ondersteuning via voorlichting en waarschuwingen. Voor bedrijven die zich bewust niet aan de regels houden, ligt er een stevigere aanpak in het verschiet. Denk bijvoorbeeld aan het opleggen van boetes en het eventueel opstarten van een strafrechtelijk onderzoek.
Ook het beïnvloeden van grote opdrachtgevers en brancheorganisaties blijft een focus, om naleving van de arbeidswetgeving te bevorderen.
Samenwerking met sectoren
Vorig jaar startte het programma 'Goed werkgeverschap in sectoren'. In 2025 blijft deze focus bestaan. De NLA kijkt breder naar de ketens in sectoren waar sprake is van een stapeling van risico's op het gebied van eerlijk, veilig en gezond werk.
Behalve dat de Inspectie specifieke bedrijven aanspreekt, heeft zij ook aandacht voor de rol van opdrachtgevers en uitzendbureaus in de aanpak van arbeidsrisico's.
Toezicht op basis van meldingen
De afhandeling van signalen, klachten en meldingen blijft in 2025 centraal staan in de aanpak van de NLA. Meldingen over ongevallen en situaties van ongezond of onveilig werk blijft zij zorgvuldig behandelen. Ook gaat de Inspectie er opnieuw voor zorgen dat meldingen indienen eenvoudig blijft. En melders goed op de hoogte blijven van de afhandeling van hun meldingen.
Arbozorg en ondermelding van ongevallen
De Inspectie zal bedrijven blijven begeleiden bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak (PvA). Want de kwaliteit van deze documenten moet beter. Daartoe zal de inspectie toezicht houden op de samenwerking met arbodienstverleners.
In lijn met de focus op arbeidsongevallen, zal de Inspectie ook in 2025 de meldplicht rondom arbeidsongevallen scherp in de gaten houden. En bovendien de bekendheid van deze meldplicht vergroten, vooral bij bedrijven en opleidingsinstituten.
Arbocatalogi en duurzaamheid
De NLA versterkt haar inzet voor een effectieve toepassing van arbocatalogi. Daarnaast verplicht de inspectie zichzelf verder te verduurzamen, met als doel een emissievrij wagenpark in 2028.
Dit streven sluit aan bij bredere maatschappelijke doelstellingen. Zoals het stimuleren van arbeidsparticipatie en het creëren van participatiebanen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Bekijk het hele Jaarplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2025
Bron: NLA