Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Dit handig overzicht zet op een rij wat je als arboprofessional kunt doen om sociale veiligheid op de werkvloer te waarborgen.
Beeld: Shutterstock
Sociale veiligheid is een fundamentele pijler van een gezonde en productieve werkomgeving. Daarbij gaat het om een klimaat waarin medewerkers zich veilig voelen om zichzelf te zijn, vrijuit te spreken en zonder angst voor negatieve consequenties hun werk te doen. Dit betekent dat er geen ruimte is voor discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie of ander grensoverschrijdend gedrag. Een sociaal onveilige werkcultuur kan namelijk grote gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van medewerkers.
Als arboprofessional heb je de verantwoordelijkheid om (samen met de werkgever en medewerkers) beleid te ontwikkelen en maatregelen te nemen die een veilige werkcultuur bevorderen. Dit vraagt om duidelijke normen en richtlijnen en toegankelijke meldprocedures. Regels alleen bieden echter geen garantie op een daadwerkelijk veilige werkomgeving. Dat vraagt om een actieve inzet om ongewenst gedrag te herkennen en te voorkomen. En dat begint met bewustwording.