Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

In 2024 kwamen veel onderwerpen over veiligheid en gezondheid voorbij, van de RI&E tot het Lochemse bouwongeval en van stress en burn-out tot de opslag van gasflessen. Hopelijk droegen onze artikelen bij aan je kennis en kunde. Ze werden in ieder geval goed gelezen. De uitblinkers staan in deze top 10 best gelezen artikelen.

De redactie van Arbo wenst je ook in 2025 veel veiligheid en gezondheid toe!

10. RI&E: zo vergeet je niets 

Hoe weet je als werkgever of je alle risico's in de organisatie hebt geïnventariseerd? Check het in dit overzicht. Zo vergeet je niets in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

9. Preventiemedewerker, taken en verantwoordelijkheden 

Elk bedrijf moet minstens 1 preventiemedewerker hebben. Die kan een groot aantal taken hebben op het gebied van veilig en gezond werken. Maar de ene preventiemedewerker is de andere niet. In elk bedrijf kan de invulling van taken anders zijn.

8. Bouwongeval Lochem: dit is nodig om een bouwongeval te voorkomen

In Lochem zouden de twee bogen van een nieuwe brug op hun plek gehesen en aan elkaar vastgemaakt worden. Helaas ging er iets helemaal fout. Wat is er nodig om hijsongevallen te voorkomen? Veiligheidskundige Jos Putman geeft advies.

7. Inspectie en keuring van hijsmiddelen: dit moet je weten 

Als je met hijsmiddelen werkt, wil je dat dit zo veilig mogelijk gebeurt. En dat de middelen langdurig betrouwbaar meegaan. Dan zijn gedegen inspectie en keuring van de middelen van groot belang. Hoe gaat dit in zijn werk?

6. Dit zijn de taken van een vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die klachten hebben over vervelende zaken waar ze tijdens het werk mee te maken krijgen. Wat doet een vertrouwenspersoon met deze klachten?

5. Gasflessen veilig opslaan, waar moet je op letten?

Het is belangrijk om gasflessen goed op te slaan. Gebeurt dat niet, dan kunnen er ernstige gevaren ontstaan voor de veiligheid van werknemers en omgeving. Waar moet je precies op letten bij de veilige opslag van gasflessen?

4. Wanneer moet het werkrooster bekend zijn? 

Werkroosters vormen een belangrijke leidraad voor veel werknemers bij hun werk en privéleven. Met het toenemende nachtwerk worden ze steeds belangrijker. Ook het thuiswerken vraagt om duidelijke richtlijnen.

3. Nieuwe arbowetgeving in 2024: de wijzigingen op een rij 

In 2024 wordt op het gebied van arbo en milieu nieuwe regelgeving voor ondernemingen van kracht. Ook laten eerdere wetswijzigingen hun invloed gelden. Daarnaast moet van diverse voorstellen blijken of ze ook echt nieuwe regelgeving opleveren.

2. Thuiswerkplek? Dit zijn de regels voor vergoedingen 

We werken meer thuis. De werkgever kan hiervoor belastingvrij een bedrag uitkeren. Maar ook materiaal ter beschikking stellen. In een aantal cao's zijn hier afspraken over vastgelegd. In dit artikel de mogelijkheden op een rij.

1. Werkstress en burn-out, dit is de rol van de bedrijfsarts

Stress door werk kan leiden tot burn-out. Over de definitie van burn-out is discussie. Maar niet of behandeling helpt om het lijden te verlichten. Wat is de rol van bedrijfsartsen bij de diagnose en behandeling van stressklachten en burn-out?

Een burn-out, dat overkomt mij niet

Een burn-out, dat overkomt mij niet

Burn-out is het gevolg van vaak jarenlange overbelasting. Herstel vraagt veel tijd en aandacht. De eerste signalen herkennen en tijdig actie ondernemen om het stresssysteem te resetten, zijn daarom van groot belang.

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag? Dit zegt de rechter 

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Bedrijfsuitje valt (bijna) in het water

Bedrijfsuitje valt (bijna) in het water

Tijdens een bedrijfsuitje raakt een werknemer gewond. De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van werk. Daarmee is de werkgever aansprakelijk voor de schade.

Terecht ontslag in proeftijd

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscodeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.