Het lijkt zo vanzelfsprekend, na een werkdag weer veilig thuiskomen. Maar jaarlijks overlijden in Nederland 50-70 werkenden na een ongeval op het werk. Ieder jaar komen er ook meer dan 4.000 mensen om het leven door een beroepsziekte, vooral door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Op Workers’ Memorial Day herdenken we alle slachtoffers wereldwijd. Want de meldingen van ernstige ongevallen en beroepsziekten blijven binnenstromen.
Ook de FNV herdenkt op 28 april de werknemers die zijn overleden door een bedrijfsongeval of beroepsziekte. Het is belangrijk om hier elk jaar bij stil te staan. Stilstaan bij de werknemers die ziek of blijvend gehandicapt zijn geworden door hun werk, gewond raken of zelfs om het leven komen. Dit gebeurt met verschillende herdenkingen in Nederland en met een symposium.
Op donderdag 24 april 2025 van 14.00 tot 16.30 uur organiseert de FNV samen met de Stichting Arbeidsongevallen in het AMC van het Amsterdam UMC een symposium met als onderwerp Grensoverschrijdend gedrag, een onderbelicht risico. Het lijkt een zwakke link, grensoverschrijdend gedrag en beroepsziekten. Maar grensoverschrijdend gedrag brengt iemand schade toe op fysiek en mentaal of emotioneel vlak. En dit kan leiden tot bedrijfsongevallen. Het symposium bezoeken is gratis, maar je moet je wel even aanmelden.
Het moet en kan beter
Veel bedrijven doen nog steeds (veel) te weinig om het werk veilig, gezond en duurzaam te maken. Zo beschermt de meerderheid van de bedrijven werknemers die werken met kankerverwekkende stoffen onvoldoende. Denk ook aan arbeidsmigranten uit Oost-Europa die hier zwaar en gevaarlijk werk doen tegen een slecht loon. Verder hebben uitzendkrachten en zzp'ers vaak geen toegang tot een bedrijfsarts. De FNV roept de overheid dan ook voortdurend op om meer ambitie te tonen en werk te maken van veilig en gezond werken.
Bron: FNV