Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte. In de bouwsector staat van een ladder of trapje vallen op de tweede plek in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Een simpele oplossing? Veiligheidsschoenen met ladder grip.

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte is dagelijkse kost voor veel professionals, van bouwvakkers tot monteurs. Bij deze werkzaamheden bestaat een verhoogd risico op ongevallen, met letsel als mogelijk gevolg. Daarom kan het belang van veiligheid in dergelijke situaties niet genoeg onderstreept worden.

Hoewel de focus vaak ligt op de naleving van veiligheidsvoorschriften, kunnen ook veiligheidsschoenen een belangrijke rol spelen in het waarborgen van werkveiligheid. Zo kunnen schoenen de werkveiligheid letterlijk én figuurlijk naar een hoger niveau tillen.

Volgens het RIVM (“Feiten en cijfers over vallen van ladders” uit 2018) staat de val van een ladder of trapje op plek drie in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Voor alleen de bouwsector staat dit zelfs op de tweede plaats. Tussen 1999 en 2014 zijn er in Nederland meer dan 2700 ongevallen gemeld van werknemers die van een ladder of trapje vielen, met een gemiddelde van 160 per jaar.

Bijna 90% van de slachtoffers moest in het ziekenhuis worden opgenomen en 13% hield permanent letsel over aan de val. De meeste ongevallen werden veroorzaakt door onjuiste plaatsing van de ladder door problemen met balans of bewustzijn. Deze cijfers illustreren duidelijk het belang van veiligheidsmaatregelen bij werkzaamheden op trappen en laders – er staan hier immers levens op het spel.

Veiligheid voorop: het Arbobesluit artikel 7.23a

Om te beginnen biedt het Arbobesluit artikel 7.23a een stevig fundament aan richtlijnen om veiligheid op ladders en trappen te garanderen. Daaronder vallen maatregelen zoals:

  • Stabiliteit: Zorg voor een stabiele ondergrond zodat ladders en trappen niet kunnen kantelen of schuiven, met horizontaal blijvende sporten.
  • Voorkomen van wegglijden: Beveilig de ladder tegen wegglijden door middel van bevestigingen, antislipinrichtingen of andere effectieve methoden.
  • Toegang en veiligheid: Toegangsladders moeten 1 meter uitsteken boven het toegangsniveau, tenzij andere voorzieningen veilig houvast bieden. Verrolbare ladders en trappen vastzetten voor gebruik. Hangladders (behalve touwladders) dienen stevig vastgemaakt te worden om verschuiven of zwaaien te voorkomen.
  • Veilige steun en houvast: Het dragen van lasten mag een veilig houvast niet belemmeren. Zorg dat hangladders (behalve touwladders) en meerdelige ladders stevig bevestigd zijn en zich niet ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Deze voorschriften benadrukken het belang van preventieve maatregelen om een veilige werkomgeving te creëren. Maar het waarborgen van veiligheid op hoogte omvat meer dan alleen de juiste setup en correct gebruik van ladders en trappen. Ook de juiste keuze van PBM speelt een belangrijke rol.

De onmisbare norm: ISO 20345:2022 en ladder grip

De Europese norm voor veiligheidsschoenen ISO 20345, waarin de vereisten voor de teenbescherming, perforatiebescherming enz. gedefinieerd worden, introduceerde bij de recente update in 2022 extra specificaties voor veiligheidsschoeisel, specifiek voor het werken met en op ladders. Met de toevoeging van het 'Ladder Grip' (LG) label, maakt de ISO 20345:2022 norm het eenvoudiger voor werknemers om schoenen te kiezen die hen de beste bescherming bieden tijdens het werken op hoogte.

De sleutelrol van veiligheidsschoenen met ladder grip

Veiligheidsschoenen die met dit label gekenmerkt zijn, bieden namelijk niet alleen bescherming tegen vallen of stoten maar zijn ook uitgerust met speciale zolen die zorgen voor maximale grip op laddersporten. Wat die specificaties uit de ISO 20345:2022 norm  precies inhouden, leggen we hierna uit.

Volgens de secties 6.4.3.1 tot en met 6.4.3.4 van ISO 20345:2022, moeten alle materialen die contact maken met de laddersport voldoen aan strikte eisen om de veiligheid van de drager te garanderen. Zo moet de loopzool voldoen aan specifieke vorm- en profielvereisten:

  • De afstand tussen de hak en de voorkant van de zool, in het gebied rond het enkelgewricht, moet minimaal 35 mm moet zijn.
  • De zool moet een dwarsprofiel hebben met een minimale diepte van 1,5 mm ter hoogte van het voetgewricht (zoals gemeten volgens ISO 20344:2021).
  • De hak van de loopzool moet een afgeschuinde rand hebben met een hoek tussen 90° en 120°, de hoogte van de hak moet minimaal 10 mm zijn.

Pas als een schoen aan deze eisen voldoet én volgens de norm getest is, beschikt deze over het label ladder grip (LG).

Conclusie

Deze specificaties onderstrepen het belang van zorgvuldig ontworpen veiligheidsschoeisel in de preventie van ongevallen op het werk, met name bij taken die uitgevoerd worden op hoogte. Door het naleven van deze normen bieden fabrikanten van veiligheidsschoenen, zoals Elten, een product dat niet alleen voldoet aan de hoogste veiligheidseisen maar ook bijdraagt aan het comfort van de drager.

Zo spelen veiligheidsschoenen met de juiste specificaties, zoals de modellen uit de Crossworker serie van Elten, een sleutelrol bij het waarborgen van de veiligheid bij het werken op hoogte. De combinatie van bescherming, duurzaamheid, en ongeëvenaarde grip van het juiste schoeisel is essentieel voor elke professional die werkt op hoogte. En natuurlijk een stevige ladder.

Dit artikel is gesponsord door Elten.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Wat staat ons te wachten op het gebied van arbo wet- en regelgeving in 2025? Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook komen enkele recente aanpassingen in regelgeving aan bod die hun invloed hebben op 2025.

Veilig werken met elektrotechniek

Veilig werken met elektrotechniek

De elektrotechniek verandert snel, en daarmee groeit het belang van veilig werken. Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen ons voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

Gebroken enkel door vallen van vide 

Gebroken enkel door vallen van vide

Vooruitwerken is een goede zaak, denkt deze loodgieter. Alleen ontbreekt de randbeveiliging nog bij zijn werkzaamheden op hoogte. Is het vallen van de vide de opdrachtgever te verwijten?

Val door een lichtstraat heeft verstrekkende gevolgen

Val door een lichtstraat heeft verstrekkende gevolgen

Bij werken op hoogte zijn doeltreffende maatregelen van levensbelang om valgevaar tegen te gaan. Hier gebeurt dit niet en pakt de val door een lichtstraat slecht uit voor de werknemer.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Val uit zelfgemaakte werkbak. Werkgever aansprakelijk?

Val uit zelfgemaakte werkbak. Werkgever aansprakelijk?

Een dodelijk arbeidsongeval met een werkbak aan een hoogwerker. Heeft deze werkgever voldaan aan de voorschriften van de Arbowet en het Arbobesluit?