Boek: Beroepsziekten voorkomen

Het voorkomen van ziekte en uitval door beroepsziekten en het stimuleren van werkplezier is belangrijker dan ooit. Medewerkers hebben steeds vaker vragen over mogelijke gezondheidseffecten op langere termijn van hun werk(plek). Deze kunnen variëren van vragen over het binnenklimaat, het werken met schadelijke stoffen, geluidsbelasting of de ergonomische omstandigheden van de werkplek.

Boek: Beroepsziekten voorkomen

Het is belangrijk om kennis te delen over het realiseren van gezonde werkplekken. In het boek Beroepsziekten voorkomen wordt dit gedaan aan de hand van een aantal casussen, waarin praktische aanpakken en maatregelen worden beschreven. Er komt een grote diversiteit aan vraagstukken aan bod, die u kunnen inspireren bij het realiseren van veilige en gezonde werkplekken.

De casussen geven een bloemlezing van de mogelijkheden, zonder daarbij te pretenderen dat dit de enige en de beste aanpakken en oplossingen zijn. De casussen zijn zo veel mogelijk opgebouwd volgens een vast format en worden afgesloten met een reflectie op de gekozen aanpak, de resultaten en de valkuilen.

U krijgt:

  • Kennis en een duidelijke uitleg over het realiseren van veilige en gezonde werkplekken;
  • Casussen waarin praktische aanpakken en maatregelen worden beschreven;
  • Een grote diversiteit aan vraagstukken, die inspireren bij het realiseren van veilige en gezonde werkplekken.

Doelgroep:
Dit boek is interessant voor iedereen die op een of andere wijze betrokken is bij het verbeteren van werkomstandigheden.

Meer informatie & bestellen

Lees meer over

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Een werknemer lijdt gezondheidsschade door blootstelling aan fijnstof en roet tijdens het werk als buschauffeur. Is de werkgever aansprakelijk voor de luchtwegklachten, ondanks dat de blootstelling binnen de norm valt?

Preventie werkgerelateerde hart- en vaatziekten, dit kunnen we al doen

Preventie werkgerelateerde hart- en vaatziekten, dit kunnen we al doen

Naar schatting overlijden in Nederland 1.040 mensen per jaar vroegtijdig aan hart- en vaatziekten door factoren in het werk. We weten nog vrij weinig over de beroepsmatige oorzaken van hart- en vaatziekten. Toch is er al veel mogelijk als het om preventie gaat.

Lexces onderzoekt preventie stoffengerelateerde beroepsziekten voor en met arboprofessionals 

Lexces onderzoekt preventie stoffengerelateerde beroepsziekten voor...

Ziek worden door blootstelling aan schadelijke stoffen op het werk, het komt helaas nog regelmatig voor. Expertisecentrum Lexces zet zich in voor het terugdringen van beroepsziekten die ontstaan door blootstelling aan stoffen. Onder andere door preventieonderzoek en projecten in samenwerking met (arbo)professionals.

Meer zicht op blootstelling met Video Exposure Monitoring

Meer zicht op blootstelling met Video Exposure Monitoring

Om beroepsziekten verder te beperken, is er meer inzicht nodig in waar en wanneer blootstelling aan schadelijke stoffen optreedt. Traditionele meetmethoden bieden niet voldoende informatie. Video Exposure Monitoring biedt uitkomst.

Slachtoffers van beroepszieken: een zielig verhaal

Slachtoffers van beroepszieken: een zielig verhaal

Het wordt steeds duidelijker dat slachtoffers van beroepsziekten in een weinig benijdenswaardige positie verkeren. Hoe kan dat toch zijn, in onze mooie rechtsstaat en verzorgingsstaat?

Arbo in cijfers: 36% werknemers kampt met chronische aandoeningen

Arbo in cijfers: 36% werknemers kampt met chronische aandoeningen

In 2022 gaf meer dan een derde (36%) van de werknemers in Nederland aan dat zij één of meer langdurige ziekten, aandoeningen of handicaps hebben. Bij bijna een kwart van hen is het werk de oorzaak van deze chronische aandoeningen.

Kankerrisico door kristallijn silica

Kankerrisico door kristallijn silica

Inadembaar kristallijn silica kan kanker veroorzaken. De Gezondheidsraad heeft hier een conceptevaluatierapport over gepubliceerd. Lezers kunnen tot 11 maart 2024 commentaar geven op het conceptrapport.

Minder beroepsziekten of alleen minder meldingen?

Minder beroepsziekten of alleen minder meldingen?

De laatste jaren daalde het aantal meldingen van beroepsziekten. Maar betekent dit dat er ook echt minder beroepsziekten zijn? Het NCvB pleit voor een verplichte beroepsziekteanalyse.