In het bos zijn de wilde dieren

Bloesem, malse blaadjes, fluitende vogels; het voorjaar schreeuwt me van alle kanten toe. En dus verplaats ik mijn hardlooprondje van de verharde polderwegen naar de onverharde bos- en heidepaden.

In het bos zijn de wilde dieren

Rennend door het ontluikend groen, voel ik mij als een koe die na een lange stalwinter voor het eerst weer naar buiten mag. Net zo blij en net zo elegant.

Maar, in het bos zijn toch de wilde dieren?

Wilde dieren? Wolven, dassen en vossen zie ik nooit. Zij maken zich uit de voeten als ik kom aanhuppelen. Everzwijnen, wilde paarden en Schotse hooglanders kijken van een afstandje gelaten toe. En als ze te dichtbij komen, pas ik gewoon mijn route aan om een confrontatie te voorkomen. Van al deze beruchte sprookjesdieren heb ik niets te duchten. Het is die geniepige dwerg waar ik bang voor moet zijn.

Kruipen naar een warm, donker en vochtig plekje

Stoere militairen overleven buitenlandse bommen en granaten. Om vervolgens tijdens een oefening in eigen land genadeloos te worden geveld. Door een klein krengetje van enkele millimeters groot: de teek. Deze spinachtige wacht rustig op een grashalm tot er een geschikt zoogdier langs komt stampen. Snel verwisselt hij spriet voor poot en kruipt dan ongemerkt naar een warm, donker en vochtig plekje. Met een beetje mazzel is dit een knieholte of een oksel. Maar ook minder begaanbare plekken worden niet geschuwd. Een boswachter vertelde mij ooit: “Die teken zitten soms op plekken waar zelfs mijn vrouw niet bij kan.” Ai. Dat is dan weer een risico van míjn beroep: plastische plaatjes die nooit meer van mijn netvlies verdwijnen.

In groene omgevingen altijd op je hoede

Maar goed. De teek. Hun aantal groeit en hun leefgebied breidt zich uit. Eigenlijk moet je in groene omgevingen in de lente en zomer altijd op je hoede zijn. Teken leven op hoog gras of tussen dode bladeren en genieten van een beetje schaduw. Wanneer het wat warmer wordt, zijn ze overal. Zelfs op verdwaalde grassprietjes onder een bankje midden in de stad.

De teek, antibioticum en de ziekte van Lyme

Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, dan is er niets aan de hand. Blijft het beestje langer zitten, dan kun je ziek worden. Soms ontstaat na een paar weken een rode ring rond de bijtplek en ben je met een antibioticumkuurtje klaar. Maar soms merk je niets. Helemaal niets. Tot je jaren later uiteenlopende klachten krijgt: zenuwklachten, hartklachten, gewrichtsklachten. En de arts na allerhande testen uiteindelijk verzucht: “Laten we dan maar testen op de ziekte van Lyme.”

Lange broek aan en altijd een tekencheck

In het bos zitten de wilde dieren. En de engste van allemaal is maar een paar millimeter groot. Dus toch maar die lange broek aan bij werk of ontspanning in het groen. En naderhand altijd, ALTIJD, controleren op teken.

Zelf kun je helaas niet alle plekjes even makkelijk zien en dat is lastig. Maar uit ervaring weet ik dat een tekencheck best gezellig kan zijn. Nu ik erover nadenk … Misschien moet ik tekencheck-Tinder oprichten. Veilig vermaak voor vrijgezellen. Met of zonder boswandeling vooraf.

Tamara Onos

Tamara Onos

Arbeidshygiënist

Tamara Onos is een ervaren arbeidshygiënist hoger veiligheidskundige. Ze voert blootstellingsonderzoeken uit voor brancheverenigingen, bouwbedrijven en -projecten en industriële bedrijven.

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Een werknemer lijdt gezondheidsschade door blootstelling aan fijnstof en roet tijdens het werk als buschauffeur. Is de werkgever aansprakelijk voor de luchtwegklachten, ondanks dat de blootstelling binnen de norm valt?

Preventie werkgerelateerde hart- en vaatziekten, dit kunnen we al doen

Preventie werkgerelateerde hart- en vaatziekten, dit kunnen we al doen

Naar schatting overlijden in Nederland 1.040 mensen per jaar vroegtijdig aan hart- en vaatziekten door factoren in het werk. We weten nog vrij weinig over de beroepsmatige oorzaken van hart- en vaatziekten. Toch is er al veel mogelijk als het om preventie gaat.

Lexces onderzoekt preventie stoffengerelateerde beroepsziekten voor en met arboprofessionals 

Lexces onderzoekt preventie stoffengerelateerde beroepsziekten voor...

Ziek worden door blootstelling aan schadelijke stoffen op het werk, het komt helaas nog regelmatig voor. Expertisecentrum Lexces zet zich in voor het terugdringen van beroepsziekten die ontstaan door blootstelling aan stoffen. Onder andere door preventieonderzoek en projecten in samenwerking met (arbo)professionals.

Meer zicht op blootstelling met Video Exposure Monitoring

Meer zicht op blootstelling met Video Exposure Monitoring

Om beroepsziekten verder te beperken, is er meer inzicht nodig in waar en wanneer blootstelling aan schadelijke stoffen optreedt. Traditionele meetmethoden bieden niet voldoende informatie. Video Exposure Monitoring biedt uitkomst.

Slachtoffers van beroepszieken: een zielig verhaal

Slachtoffers van beroepszieken: een zielig verhaal

Het wordt steeds duidelijker dat slachtoffers van beroepsziekten in een weinig benijdenswaardige positie verkeren. Hoe kan dat toch zijn, in onze mooie rechtsstaat en verzorgingsstaat?

Arbo in cijfers: 36% werknemers kampt met chronische aandoeningen

Arbo in cijfers: 36% werknemers kampt met chronische aandoeningen

In 2022 gaf meer dan een derde (36%) van de werknemers in Nederland aan dat zij één of meer langdurige ziekten, aandoeningen of handicaps hebben. Bij bijna een kwart van hen is het werk de oorzaak van deze chronische aandoeningen.

Kankerrisico door kristallijn silica

Kankerrisico door kristallijn silica

Inadembaar kristallijn silica kan kanker veroorzaken. De Gezondheidsraad heeft hier een conceptevaluatierapport over gepubliceerd. Lezers kunnen tot 11 maart 2024 commentaar geven op het conceptrapport.

Minder beroepsziekten of alleen minder meldingen?

Minder beroepsziekten of alleen minder meldingen?

De laatste jaren daalde het aantal meldingen van beroepsziekten. Maar betekent dit dat er ook echt minder beroepsziekten zijn? Het NCvB pleit voor een verplichte beroepsziekteanalyse.