Hoe gaat het nu eigenlijk met Richard?

Soms verliezen we ons zo in de technische kant van een arbeidsongeval dat we vergeten ons te bekommeren om het slachtoffer. De teller van de LTI staat weer op nul, zuur. Maar... hoe gaat het met de mens achter het incident?

Hoe gaat het nu eigenlijk met Richard?

Het is 27 april 2012, de telefoon gaat. “Ruud, sorry dat ik stoor, maar ik moet even een incident melden. Er is iemand met zijn been bekneld geraakt tussen de heftruck en de dissel van een ladderwagen. Ziet er niet goed uit.”

Waar?
“Rijnmond Energy Centrale. Ambulance op het terrein en zo. Nou, dan weet je het wel. Ze zijn er niet blij mee. Heel het circus is in gang.”

Was het een eigen, gecertificeerde man? Waren de vergunningen in orde? TRA, LMRA gedaan, toolboxen afgetekend, en zo verder … ?
“We gaan het onderzoeken, het is net gebeurd.”

Zal je net zien, bijna 5.000.000 uren zonder LTI en dan dit

Hoe is het met de man? Wie was het eigenlijk, is hij naar het ziekenhuis?”
“Ja, naar het Erasmus Rotterdam. Het gaat over meneer De Kovel, Richard. De familie wordt conform draaiboek geïnformeerd. Ik stuur een veiligheidskundige naar het ziekenhuis en kijk of ik meer over de toedracht van het incident te weten kan komen. Toen hij hier wegging was hij aanspreekbaar, al had hij wel heel erg veel pijn in zijn been.”

Zou hij morgen op het werk kunnen komen?
“Daar weet ik in de loop van de dag meer over. Het is een positieve man en hij  zal zeker meewerken. Maar ik vrees dat we hier een Lost Time Injury aan de broek hebben. Dat zal je nu net zien, bijna 5.000.000 uren zonder LTI en dan zoiets. Maar afwachten en er het beste van hopen. Het wordt een heel andere dag dan ik me had voorgesteld.”

> LEES OOK: Wat gebeurt er na een ernstig arbeidsongeval?

Aanpassingen om incident als dit in toekomst te voorkomen

Het onderzoek voor incident KVM12-0845 wordt opgestart. Tripods, Bow Ties, Tap Roots, Feitenboom RCA Apollo Tool, ze komen allemaal voorbij. Goed werk, de basisoorzaken worden blootgelegd. Met een setje aanbevelingen om een soortgelijk incident in de toekomst te voorkomen. Aanpassing van ISO, RI&E’s en TRA’s volgt en men implementeert een verbeterde manier van werken. Iedereen weer happy, want we hebben gedaan wat er van ons verwacht mag worden. Wat blijft, is de LTI. De teller staat weer op nul. Zuur.

> LEES OOK: BowTie geeft snel inzicht in risico’s en oplossingen

Die waren we vergeten: hoe gaat het eigenlijk met Richard?

Technisch is alles rondom het incident wel zo’n beetje opgelost maar ... met Richard de Kovel gaat het nog niet zo goed.

We waren druk bezig met het rapport. Daardoor hebben we niet heel erg omgekeken naar Richard. Vreemd. In de kern van de zaak is dat toch waar het bij een incident om draait: wat is de impact van dit ongeval op hem en zijn familie? Heeft het invloed op zijn huidige werk? Is er toekomstig werk?

Oftewel: hoe gaat het met Richard?

Rudolf van Doorn | voormalig CEO van Bilfinger Industrial Services Nl/Be

Lees verder: Zo gaat het nu met Richard de Kovel.

Rudolf van Doorn

Rudolf van Doorn

Expert elektrotechniek

Rudolf van Doorn is bestuurslid van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en voormalig CEO van Bilfinger Industrial Services Nl/Be.

Meten, weten en leren

Meten, weten en leren

Zelf ben ik erg goed in multitasken. Ik weet dat je achter het stuur geen telefoon moet gebruiken, maar in mijn geval is dat geen probleem. Ik plaats moeiteloos als arboprofessional een post op LinkedIn terwijl ik met één vaste hand mijn auto door het verkeer loods.

Val door een lichtstraat heeft verstrekkende gevolgen

Val door een lichtstraat heeft verstrekkende gevolgen

Bij werken op hoogte zijn doeltreffende maatregelen van levensbelang om valgevaar tegen te gaan. Hier gebeurt dit niet en pakt de val door een lichtstraat slecht uit voor de werknemer.

Geen schending zorgplicht en toch moet de baas dokken

Geen schending zorgplicht en toch moet de baas dokken

Zorgplicht en risicoaansprakelijkheid bij schade aan derden; er is een duidelijk onderscheid tussen die twee. Toch draait de werkgever soms op voor de letselclaim aan zo'n derde.

Val uit zelfgemaakte werkbak. Werkgever aansprakelijk?

Val uit zelfgemaakte werkbak. Werkgever aansprakelijk?

Een dodelijk arbeidsongeval met een werkbak aan een hoogwerker. Heeft deze werkgever voldaan aan de voorschriften van de Arbowet en het Arbobesluit?

Getroffen door de lamp van een torenkraan

Getroffen door de lamp van een torenkraan

Heel efficiënt: collega's die helpen met het demonteren van een torenkraan. Ook de lamp van die kraan maken ze alvast los. Alleen jammer dat die dan niet meer verankerd is.

Letselschadeadvocaat Bas van Batenburg: 'Laat een arbeidsongeval niet tot een zaak komen'

Letselschadeadvocaat Bas van Batenburg: 'Laat een arbeidsongeval niet...

Letselschadeadvocaat Bas van Batenburg ziet zijn werk als zijn hobby. Over sommige zaken windt hij zich op: 'Belachelijk dat zorgmedewerkers geweldschade niet vergoed krijgen.' Veel zaken over een arbeidsongeval vindt hij 'te stom voor woorden.'

Zweminstructeur schrikt zich een ongeluk. Werkgever aansprakelijk?

Zweminstructeur schrikt zich een ongeluk. Werkgever aansprakelijk?

Een zweminstructeur valt tijdens het werk. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade of is hier sprake van een huis-tuin-en-keukenongeval?

Boetes Arbeidsinspectie na controles op hijswerkzaamheden

Boetes Arbeidsinspectie na controles op hijswerkzaamheden

Bij meer dan de helft van de controles op hijswerkzaamheden moet de Arbeidsinspectie optreden vanwege misstanden. Dat heeft een inspectieweek duidelijk gemaakt. 'Er is nog werk aan de winkel.'