Seksuele intimidatie in de RIE, dit zijn de aandachtspunten

Steeds weer blijkt dat seksuele intimidatie vaker voorkomt dan gedacht. Welke risico's spelen er en welke aandachtspunten levert dat op voor de RI&E?

Seksuele intimidatie in de RIE, dit zijn de aandachtspunten

Een RI&E is niet alleen een wettelijke verplichting. De RI&E biedt bedrijven ook een mogelijkheid bij uitstek om systematisch en preventief aan goede arbeidsomstandigheden te werken. En die te verbeteren. Wat zijn de aandachtpunten van het risico op (seksuele) intimidatie voor de RI&E.

Verplicht beleid tegen seksuele intimidatie

Bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht hun werknemers een veilige werkplek te bieden. Zij moeten daarom een beleid voeren tegen (seksuele) intimidatie. Besteed je in de RI&E voldoende aandacht aan (seksuele) intimidatie?

Verschil in perceptie tussen dader en slachtoffer

Bij intimidatie is sprake van gedrag waarmee iemand een ander probeert te beïnvloeden door hem angst aan te jagen. Hierbij kan het gaan om verbaal, non-verbaal en fysiek gedrag. Er is bij intimidatie bijna altijd sprake van verschil in perceptie tussen dader en slachtoffer over het gedrag in kwestie.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Seksuele intimidatie is een vorm van ongewenst gedrag. Dit gedrag kent vele vormen. Van een seksueel geladen werksfeer, seksistische opmerkingen en hinderlijk gedrag tot stalking (hinderlijk volgen), aanranding en verkrachting. (Seksuele) intimidatie valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Aandachtspunten bij de RI&E en het plan van aanpak

Steeds weer blijkt dat (seksuele) intimidatie vaker voorkomt dan gedacht. Het leidt tot spanningen, mensen worden er ziek van of geven er zelfs hun baan voor op. Let daarom bij de RI&E en het plan van aanpak in ieder geval op de volgende zaken:

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 5

  6. 6

  7. 7

Relevante wetgeving

Arbeidsomstandighedenwet artikel 3 lid 2, Arbobeleid; Arbowet artikel 5, Inventarisatie en evaluatie van risico’s en artikel 8 Arbowet, Voorlichting en onderricht.

Onderdeel van de collectie

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Daarmee heeft het een belangrijk aandeel in de uitval van medewerkers. Het gaat hierbij onder andere om werkstress, ongewenst gedrag, (seksuele) intimidatie, agressie en geweld.

Lees meer over

Henk Koenders

Henk Koenders

Arbodeskundige

Henk Koenders is met pensioen, maar nog niet gestopt met werken. Henk is in diverse functies werkzaam geweest bij de Arbeidsinspectie. Zijn laatste functie was die van Programmamanager Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen. Daarnaast is hij als examinator en docent verbonden aan HVK-opleidingen.

Melding van grensoverschrijdend gedrag? Volg dit stappenplan

Melding van grensoverschrijdend gedrag? Volg dit stappenplan

Bewustwording rond ongewenst en grensoverschrijdend gedrag neemt toe. Want het kan overal gebeuren en daarom is het voor organisaties cruciaal om effectief te handelen. Dit stappenplan laat zien hoe om te gaan met meldingen.

Preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag met hernieuwde handreiking

Preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag met hernieuwde...

Regeringscommissaris Mariëtte Hamer presenteert haar nieuwe editie van de handreiking voor organisaties over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Deze volgt op een prototype dat vorig jaar is verschenen.

Aanpak pesten op het werk moet consequenter

Aanpak pesten op het werk moet consequenter

Veel mensen hebben last van pestgedrag op de werkvloer. Dat maakt de werkplek voor hen tot een onveilige plaats. Het CNV houdt een pleidooi voor een zerotolerancebeleid, pestprotocol en vertrouwenspersoon.

Omstanders kunnen impact grensoverschrijdend gedrag dempen

Omstanders kunnen impact grensoverschrijdend gedrag dempen

Grensoverschrijdend gedrag heeft enorme impact op de slachtoffers. Een belangrijke buffer blijkt sociale steun van omstanders te zijn. Maar helaas ontbreekt het daar vaak aan. Hoe komt dat? En wat valt ertegen te doen? Een praktijkcasus.

Intimidatie, pesten, burn-out. Wat gaat er toch allemaal mis op de werkvloer?

Intimidatie, pesten, burn-out. Wat gaat er toch allemaal mis op de...

Burn-out na digitale stalking door hoogleraar. Intimidatie meest voorkomende vorm ongewenst gedrag op werk. Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Allemaal koppen in de krant die aangeven dat er veel mis is op de werkvloer.

Handreiking Hamer: geen paniek maar een plan bij grensoverschrijdend gedrag

Handreiking Hamer: geen paniek maar een plan bij grensoverschrijdend...

Help, een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag! Organisaties schieten op zo'n moment al snel in de paniekmodus, is gebleken. En dat helpt de afwikkeling van de klacht over seksueel wangedrag én de betrokkenen niet. Regeringscommissaris Hamer heeft nu een handreiking klaar voor hoe het beter kan.

Schrikbarende cijfers over grensoverschrijdend gedrag

Schrikbarende cijfers over grensoverschrijdend gedrag

In 2022 gaf 1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Dat zijn omgerekend 1,8 miljoen mensen.

Onschuldig knuffelen met de baas of seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Onschuldig knuffelen met de baas of seksueel grensoverschrijdend...

"Hij wil altijd met mij knuffelen en ik wil dat niet." De baas vindt dat dit bij de bedrijfscultuur hoort. Hij knuffelt gewoon graag met alle werknemers. Dat is toch lief?