Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Omstanders kunnen impact grensoverschrijdend gedrag dempen

Grensoverschrijdend gedrag heeft enorme impact op de slachtoffers. Een belangrijke buffer blijkt sociale steun van omstanders te zijn. Maar helaas ontbreekt het daar vaak aan. Hoe komt dat? En wat valt ertegen te doen? Een praktijkcasus.

Burn-out

Intimidatie, pesten, burn-out. Wat gaat er toch allemaal mis op de...

Burn-out na digitale stalking door hoogleraar. Intimidatie meest voorkomende vorm ongewenst gedrag op werk. Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Allemaal koppen in de krant die aangeven dat er veel mis is op de werkvloer.

Voor abonnees
Voor abonnees
Seksuele intimidatie

Voor abonnees Tipsheet voor de afhandeling van seksuele intimidatie

Op grond van de Arbowet zijn werkgevers verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moeten zij werknemers, klanten en cliënten tegen seksuele intimidatie beschermen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Seksuele intimidatie

'Help, een melding!' 6 tips bij een zorgvuldige afhandeling van...

Werkgevers moeten seksuele intimidatie voorkomen. Maar doet dit zich toch voor en dient een werknemer een klacht in? Dan is een zorgvuldige afhandeling van seksuele intimidatie van essentieel belang.

Ongewenst gedrag

Handreiking Hamer: geen paniek maar een plan bij grensoverschrijdend...

Help, een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag! Organisaties schieten op zo'n moment al snel in de paniekmodus, is gebleken. En dat helpt de afwikkeling van de klacht over seksueel wangedrag én de betrokkenen niet. Regeringscommissaris Hamer heeft nu een handreiking klaar voor hoe het beter kan.

Ongewenst gedrag

Schrikbarende cijfers over grensoverschrijdend gedrag

In 2022 gaf 1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Dat zijn omgerekend 1,8 miljoen mensen.