Week van de werkstress: mentale veerkracht centraal

De Week van de werkstress komt er weer aan. De week staat dit jaar in het teken van mentale veerkracht. Niet overbodig in deze tijden.

Week van de werkstress:  mentale veerkracht centraal

Van 15 tot en met 19 november 2021 besteden we extra aandacht aan werkstress tijdens de Week van de Werkstress. Het doel is om werkgevers en werknemers bewust te maken van 'mentale kracht' en om hiermee aan de slag te gaan. 

Goed voorbereid zijn op veranderingen 

Door de coronacrisis werd meer dan ooit een beroep gedaan op de mentale kracht van individuele werknemers en organisaties. Maar het gaat bij mentale kracht niet alleen over achteraf reageren. We moeten ook goed voorbereid zijn op (dreigende) stress of tegenslag. Een organisatie die mentaal sterk is blijft overeind in allerlei omstandigheden.  

Daarom staat deze week in het teken van 'Mentale kracht'. Corona zorgt voor dilemma's maar ook voor creativiteit en innovatie. Deze periode is vanaf het begin voor veel mensen en organisaties de ultieme stresstest. Individuen én organisaties moeten weerbaar zijn. De crisis legt niet alleen de bekende knelpunten bij werkstress bloot. Maar er ontstaan ook nog steeds nieuwe inzichten over de inrichting van werk en over nieuwe vormen van samenwerking en leiderschap.  

Hoe ga je goed mee om met stress? 

Het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress en tegenslag is een belangrijke factor bij werkstress. Daarvoor moet een persoon of organisatie zichzelf en de beschikbare hulpbronnen goed kennen. Dan pas weet hij wat hij aan kan. Mentale kracht moet ontwikkeld én onderhouden worden. Want situaties blijven veranderen.

Hybride werken en de RI&E

Zo moeten werknemers door de situatie met hybride werken opnieuw zoeken naar de psychologische veiligheid op hun werklocatie en in hun team. Dit kan zorgen voor stress. De risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) biedt een mooie manier om hiermee aan de slag te gaan. 

Het goede nieuws is dat organisaties hier gericht aan kunnen werken. Organiseer het werk slim en werk aan een cultuur van vertrouwen en verbinding. En last but nog least: stimuleer persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Informatie: Arboportaal en Week van de werkstress https://www.wvdws.nl/nieuws

Webinar: Hybride werken in de RI&E

Lees meer over

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en jobcrafting

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en...

Werkstress en burn-out zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het werk van de arboprofessional. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af: waarom doen we niet allemaal aan jobcrafting?

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Handig overzicht: PSA

Handig overzicht: PSA

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Op alle soorten werkvloeren. Dit handige overzicht zet veel nuttige en praktische informatie over PSA op een rij.

Kom jij ook naar de Arbo Actualiteitendag?

Kom jij ook naar de Arbo Actualiteitendag?

Op 28 mei is het weer zover: de Arbo Actualiteitendag. Experts nemen in 4 masterclasses de belangrijkste arbogerelateerde actualiteiten met je door en geven direct aan wat de gevolgen voor je praktijk zijn.

Maak de werkvloer mentaal gezond met deze nieuwe leidraad

Maak de werkvloer mentaal gezond met deze nieuwe leidraad

Een goede mentale gezondheid van werknemers begint met het creëren van een ondersteunende werkomgeving. Maar hoe doe je dat? Deze leidraad van Trimbos schiet te hulp.

AI kan de werkdruk verlagen, maar ook stress opleveren

AI kan de werkdruk verlagen, maar ook stress opleveren

Nieuwe technische ontwikkelingen kunnen de werkdruk verlagen, maar ook stress opleveren. Hoe blijven werknemers op de hoogte van innovaties, zoals AI? Hoe zetten zij bijvoorbeeld ChatGPT zo in dat tijdwinst en meer productiviteit ook in hun voordeel zijn? En wat zijn de risico's?