Week van de werkstress: mentale veerkracht centraal

De Week van de werkstress komt er weer aan. De week staat dit jaar in het teken van mentale veerkracht. Niet overbodig in deze tijden.

Week van de werkstress:  mentale veerkracht centraal

Van 15 tot en met 19 november 2021 besteden we extra aandacht aan werkstress tijdens de Week van de Werkstress. Het doel is om werkgevers en werknemers bewust te maken van 'mentale kracht' en om hiermee aan de slag te gaan. 

Goed voorbereid zijn op veranderingen 

Door de coronacrisis werd meer dan ooit een beroep gedaan op de mentale kracht van individuele werknemers en organisaties. Maar het gaat bij mentale kracht niet alleen over achteraf reageren. We moeten ook goed voorbereid zijn op (dreigende) stress of tegenslag. Een organisatie die mentaal sterk is blijft overeind in allerlei omstandigheden.  

Daarom staat deze week in het teken van 'Mentale kracht'. Corona zorgt voor dilemma's maar ook voor creativiteit en innovatie. Deze periode is vanaf het begin voor veel mensen en organisaties de ultieme stresstest. Individuen én organisaties moeten weerbaar zijn. De crisis legt niet alleen de bekende knelpunten bij werkstress bloot. Maar er ontstaan ook nog steeds nieuwe inzichten over de inrichting van werk en over nieuwe vormen van samenwerking en leiderschap.  

Hoe ga je goed mee om met stress? 

Het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress en tegenslag is een belangrijke factor bij werkstress. Daarvoor moet een persoon of organisatie zichzelf en de beschikbare hulpbronnen goed kennen. Dan pas weet hij wat hij aan kan. Mentale kracht moet ontwikkeld én onderhouden worden. Want situaties blijven veranderen.

Hybride werken en de RI&E

Zo moeten werknemers door de situatie met hybride werken opnieuw zoeken naar de psychologische veiligheid op hun werklocatie en in hun team. Dit kan zorgen voor stress. De risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) biedt een mooie manier om hiermee aan de slag te gaan. 

Het goede nieuws is dat organisaties hier gericht aan kunnen werken. Organiseer het werk slim en werk aan een cultuur van vertrouwen en verbinding. En last but nog least: stimuleer persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Informatie: Arboportaal en Week van de werkstress https://www.wvdws.nl/nieuws

Webinar: Hybride werken in de RI&E

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: ongewenst gedrag tijdens bedrijfsuitje

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Suzanne, die tijdens een skitrip met werk wordt betast.

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Handig overzicht: sociale veiligheid

Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Dit handig overzicht zet op een rij wat je als arboprofessional kunt doen om sociale veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Een burn-out, dat overkomt mij niet

Burn-out is het gevolg van vaak jarenlange overbelasting. Herstel vraagt veel tijd en aandacht. De eerste signalen herkennen en tijdig actie ondernemen om het stresssysteem te resetten, zijn daarom van groot belang.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.