Het geheel is meer dan de som, ook voor arbo!

Als congrestijger heb ik al heel wat congressen voorbij zien komen, van Los Angeles tot Yokohama en van London tot Hong Kong. Dit jaar staat de teller al op zeven en wij zijn er nog niet. Op ieder congres heb ik iets van belang geleerd wat ik probeer door te geven.

Het geheel is meer dan de som, ook voor arbo!

Bijna tien jaar geleden woonde ik een Engels asbestcongres bij. Daar leek niemand van de Engelse vakgenoten elkaar te kennen, laat staan die in het buitenland. Dat vond ik pijnlijk. Want er werden zo veel problemen aangekaart waarvan ik dacht: dat moet je gewoon aan die en die vragen, die weten het antwoord wel.

We kunnen allemaal wat van elkaar leren

Het besef rees dat ieder land probeert het wiel uit te vinden. Uit frustratie richtte ik toen de stichting European Asbestos Forum (EAF) op. Daar staat het internationaal delen van kennis en netwerken voorop: Across borders and sectors.

Daarom heb ik die stichting ook van meet af zó opgezet dat die voor iedereen toegankelijk is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je specialisme is – we kunnen allemaal wat van elkaar leren. Het is juist in dat grijze terrein tussen gerelateerde vakgebieden waar de innovatieve oplossingen gevonden kunnen worden. Dáár zit de winst. Dit geldt overigens voor alle arbeidsgerelateerde risico’s.

Verleg je eigen grenzen ook eens

Het Landelijk Arbocongres is ook een geweldige gelegenheid om grenzen te verleggen en jezelf als professional bloot te stellen aan nieuwe inzichten in een scala van arbeidsgerelateerde risico’s. Want te vaak blijven wij als professionals hangen in wat ons zelf ooit is geleerd. Terwijl het juist van belang is om de nieuwste state of the art te verwerven.

Bovendien, als ik zelf iets van corona heb geleerd, dan is het wel hoe bevoorrecht en fijn het is om weer als professionals onder elkaar bijeen te komen. Wat heb ik dat gemist … jullie ook?

‘It takes all of us’

Iedereen heeft recht op gezondheid en op een gezonde werkplek. De International Labour Organization (ILO) heeft dit recentelijk nog als speerpunt van beleid bestempeld. Maar het zijn niet alleen de arbospecialist, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige of de aansprakelijkheidsjurist die hieraan moeten werken. We moeten samenwerken, met zijn allen, en met zijn allen up-to-date zijn van de professionele ontwikkelingen. Wij hebben allemaal ons eigen beetje kennis en ervaring, maar het geheel is zo veel meer dan de som van de delen. ‘It takes all of us’, is dus het motto.

Mr. dr. Yvonne Waterman is gepromoveerd op het werkgeversaansprakelijkheidsrecht en specialiseert in asbestrecht. Reacties zijn welkom, stuur een berichtje naar waterman@watermanlegal.nl

Yvonne Waterman

Yvonne Waterman

Aansprakelijkheidsjurist

Mr. dr. Yvonne Waterman is in 2009 gepromoveerd op de aansprakelijkheid van de werkgever voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. Ook doceert zij over het beroepsziekterecht. Yvonne Waterman is een aansprakelijkheidsjurist in hart en nieren met een drive voor excellentie. Zij houdt zich vooral bezig met asbest, asbestaansprakelijkheidsrecht en alles wat daarbij komt kijken. Meer informatie: www.watermanlegal.nl.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Exitgesprek vult bibliotheek van ervaringen

Exitgesprek vult bibliotheek van ervaringen

Een goed gevulde boekenkast is niet alleen een verzameling boeken, maar ook de stolling van talloos veel jaren noeste arbeid. Kennis en inzicht vergaren, nadenken en praktisch handelen, uitproberen, reflecteren en uiteindelijk schrijven, snijden, herschrijven.

Vakblad Arbo nummer 2 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 2 (2024) verschenen

Het tweede magazine van 2024 van Vakblad Arbo is uit. Deze editie heeft als thema Leren tijdens het werk. Maar dit juni-nummer bevat nog veel andere interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.

In 3 stappen naar een warm leerklimaat 

In 3 stappen naar een warm leerklimaat

Een warm leerklimaat en inclusief leren zijn voorwaarden voor succesvol leren in het werk. Hoe zorgen we voor een gezond en veilig werkklimaat waar geleerd kan worden en we kunnen toepassen wat we op cursus hebben geleerd? Of waarin we een extra taak kunnen uitvoeren na een beoordeling? Of nieuw gedrag kunnen oefenen na een coachtraject?  

Blijven leren? Zo lukt dat ook tijdens je werk 

Blijven leren? Zo lukt dat ook tijdens je werk

Als (arbo)professional wil je anderen steeds weer van goede adviezen voorzien. Tegelijkertijd zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Hoe blijf je up-to-date, in tijden van torenhoge werkdruk en ogenschijnlijk weinig tijd om te blijven leren?

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Niet alleen in magazines, brochures en op websites is waardevolle informatie te vinden over veilig en gezond werken. Ook van podcasts kun je veel opsteken. Daarom in dit artikel vijf Spotify-tips.

Vijf voordelen van zelfvertrouwen op de werkplek

Vijf voordelen van zelfvertrouwen op de werkplek

Zelfvertrouwen. Geloven in jezelf. Jezelf durven uitspreken. Fouten durven maken. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat werknemers beter om kunnen gaan met psychosociale arbeidsbelasting. Onmisbaar dus voor de arbopraktijk. Daarom: tips voor arboprofessionals.

Trends in arbo voor veiligheidskundigen in 2024

Trends in arbo voor veiligheidskundigen in 2024

Wat zijn trends en ontwikkelingen die volgend jaar hun stempel kunnen drukken op het werk van de veiligheidskundige?