Moon Saris
Freelance journalist en eindredacteur
Moon verzorgt de eindredactie voor het tijdschrift Veiligheid & Preventie. Ook schrijft ze artikelen over diverse arbogerelateerde onderwerpen voor arbo-online.
Freelance journalist en eindredacteur
Moon verzorgt de eindredactie voor het tijdschrift Veiligheid & Preventie. Ook schrijft ze artikelen over diverse arbogerelateerde onderwerpen voor arbo-online.
Sommige vragen zijn lastiger te beantwoorden dan andere. Zoals: is een BHV'er op afstand voldoende? Het korte antwoord is: nee. Het lange antwoord heeft wat meer woorden nodig.
Ook als je samen met andere bedrijven in één gebouw werkt, moet de bedrijfshulpverlening goed op orde zijn. De verhuurder of het grootste bedrijf regelt niet automatisch de BHV. Waar moet je op letten bij BHV in een bedrijfsverzamelgebouw?
Vrijwel iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Dat lijkt misschien redelijk onschuldig, maar is heel ongezond. Altijd, maar zeker als het kankerverwekkend en longvernietigend kwartsstof is (kristallijn silica). Een kleine geschiedenisles én lessen voor de toekomst.
Niet alleen in magazines, brochures en op websites is waardevolle informatie te vinden over veilig en gezond werken. Ook van podcasts kun je veel opsteken. Daarom in dit artikel vijf Spotify-tips.
Voor de BHV in de feestmaand december gelden enkele bijzondere aandachtspunten. Daarbij geldt: met een goede voorbereiding is het veilig feesten. Een snelle check kan een hoop ellende schelen.
Als arbeidshygiënist kun je simpelweg een rapport op het bureau van de preventiemedewerker leggen. Maar Imke Breedveld geeft juist de medewerkers op de werkvloer graag praktisch inzicht in de risico's van werken met gevaarlijke stoffen. Onder andere met het spel 100 ways to die at work.
Bij een brand in een bedrijf of instelling ligt de focus vaak op het vuur. Dat is de grootste bedreiging voor gebouw en inboedel. Maar voor medewerkers en gasten is rook veel gevaarlijker. Daarom biedt Nibhv nieuwe lesstof aan voor BHV over de gevaren van rook.
Vallen van hoogte is nog altijd één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in de bouw. Maar vergis je niet, het grootste valgevaar zit niet op grote hoogte, maar juist onder de 2,5 meter.
Bestaat burn-out eigenlijk wel? Wat doen we met AI? En de grootste knuppel in het hoenderhok: moeten we de Veiligheidsladder niet elimineren? Op het Landelijk Arbocongres op 5 oktober in Utrecht beantwoordden specialisten deze 'prangende vragen' die in het werkveld spelen. En ze wierpen er ook enkele op.
Al 50 jaar zijn er vrouwen van rond de 50 op de arbeidsmarkt. Toch is er pas de laatste jaren expliciete aandacht voor een serieus vrouwenprobleem als de overgang in combinatie met werk. Niets om lacherig over te doen. We hebben er met z'n allen behoorlijk last van.