TNO
Onderzoekers werk en gezondheid
Dit zijn wisselende experts uit de expertisegroep werk en gezondheid van TNO. Zij doen toegepast onderzoek en adviseren over arbeid, gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers.
Onderzoekers werk en gezondheid
Dit zijn wisselende experts uit de expertisegroep werk en gezondheid van TNO. Zij doen toegepast onderzoek en adviseren over arbeid, gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers.
Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.
Het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd is in Nederland niet expliciet wettelijk vastgelegd. Hoe onbereikbaar zijn Nederlandse werknemers eigenlijk buiten werktijd?
Ongeveer 1 op de 7 (14%) werknemers werkt soms of regelmatig tussen middernacht en 06:00 uur. Het aantal nachtwerkers is de afgelopen jaren iets afgenomen: in 2018 gaf 17% aan weleens 's nachts te werken.
Nederlandse werknemers zijn Europees kampioen zitten op het werk. Hoe zit dat wanneer hybride werknemers thuiswerken? Staat het er dan beter voor met hun zitgedrag dan op het werk?
Meer dan de helft (54%) van alle werknemers volgde in de afgelopen twee jaar een opleiding of cursus voor het werk. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de NEA van het CBS en TNO.
Van alle werknemers in 2023 gaf 11% aan zich in 2022 op een of meer gronden gediscrimineerd te hebben gevoeld op het werk. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.
9 op de 10 zelfstandige ondernemers zijn het (helemaal) eens met de stelling dat zij voldoende informatie hebben over hoe (hun medewerkers en) zijzelf veilig en gezond (kunnen) werken.
Nieuwe technologische ontwikkelingen maken veel mogelijk op de werkplek. Maar hoe zit het met privacy? Bijna 3 op de 10 medewerkers krijgen het gevoel dat er op hun vingers gekeken wordt.
In 2022 gaf meer dan een derde (36%) van de werknemers in Nederland aan dat zij één of meer langdurige ziekten, aandoeningen of handicaps hebben. Bij bijna een kwart van hen is het werk de oorzaak van deze chronische aandoeningen.
In Nederland werkt bijna een kwart (24%) van de werknemers weleens met of dichtbij stoffen die ongezond kunnen zijn. Vinden zij dat de werkgever voldoende maatregelen treft tegen deze mogelijk ongezonde stoffen?