Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma
Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.
Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.
De nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen bevat praktische informatie over selectie en gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Een must-have voor iedereen die adembescherming serieus neemt.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn in de praktijk de meest gebruikte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Helaas gebruiken medewerkers die PBM vaak onjuist. Of blijken ze ongeschikt voor het ingezette doel. En dat terwijl een zorgvuldige keuze cruciaal is voor adequate ademhalingsbescherming.
Mensen moeten zich veilig voelen. Die zin werd in de Volkskrant van 8 oktober opgetekend uit de mond van Joost Deen, grote baas van het gelijknamige familiebedrijf. Het ging over de worsteling met de mondkapjesplicht.
Mondmaskers. De discussie erover wordt breed gevoerd, maar dat gebeurt niet altijd door inhoudelijke experts. Tot 23 juni jongstleden dan, want toen organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde het seminar 'Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?'
De onverzadigbare vraag naar beschermende maskers door de coronacrisis leidt tot allerlei noodoplossingen. Zoals het verlagen van de adembeschermingsnorm voor maskers die geacht worden virussen tegen te houden. Of inkoop van maskers van onbetrouwbare fabrikanten. Of het fabriceren van mondkapjes in thuisateliers.
In deze uitspraak staat de zorgplicht van de werkgever voor adequate PBM centraal. De werkgever heeft PBM verstrekt in de vorm van een halfgelaatsmasker. Maar in deze situatie was een volgelaatsmasker vereist. Betekent dit een schending van zijn zorgplicht?
Persoonlijke veiligheid is belangrijk. Daarom treffen we voorzieningen om die te waarborgen. Stofmaskers, bijvoorbeeld. Maar in de praktijk zetten medewerkers hun stofmasker tijdens het werk regelmatig 'even' af. En dat is nu net niet wat we willen.
Ook last van dreigende bedrijfsblindheid? Ga dan mee met survivalgids Jan Snijder op Safety Safari. Dan kijk je weer met een frisse blik naar situaties op de werkvloer. Dit keer over stikken in stof op de sloopklus.
Chris Henderson is als wetenschapper betrokken bij de research en development van verschillende veiligheidsproducten. In de afgelopen twee decennia vooral bij de ontwikkeling van stofmaskers. Zijn belangrijkste drijfveer? De behoeften van 'zijn' klanten.