Geen groter belang dan eigenbelang
Veel bedrijven lukt het niet om het veiligheidsbesef bij medewerkers te bevorderen, ondanks voorlichting, toolboxmeetings en toezicht. Door ze te wijzen op eigenbelang krijg je die medewerkers bij de les.
Veel bedrijven lukt het niet om het veiligheidsbesef bij medewerkers te bevorderen, ondanks voorlichting, toolboxmeetings en toezicht. Door ze te wijzen op eigenbelang krijg je die medewerkers bij de les.
Ziek worden door blootstelling aan schadelijke stoffen op het werk, het komt helaas nog regelmatig voor. Expertisecentrum Lexces zet zich in voor het terugdringen van beroepsziekten die ontstaan door blootstelling aan stoffen. Onder andere door preventieonderzoek en projecten in samenwerking met (arbo)professionals.
30 oud-medewerkers stellen NedTrain aansprakelijk voor gezondheidsschade wegens blootstelling aan chroom-6 tijdens werkzaamheden. De rechtbank oordeelde dat NedTrain inderdaad aansprakelijk is voor de schade. Wat zegt het hof in hoger beroep?
Onlangs zijn de resultaten van een studie naar Parkinson bij destijds aan TCE blootgestelde mariniers in Camp Lejeune gepubliceerd. De conclusie: het oplosmiddel TCE verhoogt het risico op Parkinson.
Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Alle risico's zijn in kaart gebracht en alle situaties zijn beoordeeld. Nu volgen de beheersmaatregelen. Welke maatregelen zijn mogelijk en in welke volgorde?
Aan het werken met gevaarlijke stoffen kunnen risico's kleven. Hoe kunnen gevaarlijke stoffen in het lichaam terechtkomen en wat zijn de gevolgen daarvan?
Van alle gevaarlijke stoffen en mengsels moet je de aard, de mate en de duur van de blootstelling bepalen. Dit kan door berekeningsmodellen te gebruiken of door het uitvoeren van metingen. Het is verplicht om gevaarlijke stoffen te registreren in een RI&E.
Bij een beroepsziekte is de werknemer in het voordeel als het gaat om de bewijslast. Maar kun je niet aantonen dat je de bewuste ziekte hebt of dat die door het werk kan komen? Dan win je een dergelijke zaak toch niet, zo blijkt ook hier.
Hou toch op met schatten en meten van alle gevaarlijke stoffen op het werk. Verleg in plaats daarvan de focus naar de echte boosdoeners. Daarvoor pleitte Wim van Alphen in een eerder artikel. In dit tweede deel legt hij uit hoe zo'n pragmatische aanpak er in de praktijk uit kan zien.