Er is altijd crisis. Of toch niet?
Weinig thema's worden zoveel besproken als het thema crisis. Het lijkt soms wel of we over niets anders meer praten.
Weinig thema's worden zoveel besproken als het thema crisis. Het lijkt soms wel of we over niets anders meer praten.
Voor eens en voor altijd wil ik het maar eens gezegd hebben: "Nee Mark, ik kom je niet helpen, nee redactie Nieuwsuur, ik kom het niet uitleggen, en nee Eva, ik heb geen commentaar."
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is op 7 mei 2020 een onderzoek gestart naar de aanpak van de coronacrisis door de Nederlandse overheid, het RIVM en het OMT. Inmiddels is het onderzoek coronacrisis op volle kracht. Begin oktober is de begeleidingscommissie met externe experts aangesteld.
Veerkrachtig leiders zijn in staat om hun organisatie aan te passen aan snel veranderende omstandigheden. Zulke omstandigheden zijn wel ook precies de momenten waarop mentale en sociale valkuilen op de loer liggen. Oppassen dus.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis door de Nederlandse overheid. De Raad kijkt daarbij ook naar andere betrokken partijen, zoals het RIVM en het OMT. De OVV doet dit mede op verzoek van het kabinet.
Had u er ook goede hoop op, dat het de goede kant opging met het coronavirus? Nog even doorbijten en dan lekker weer naar buiten? Niet meer de hele tijd thuiswerken. Over met de ellende. Dream on. De maatschappij moet waarschijnlijk elk kwartaal op slot. Zolang er geen vaccin is tegen corona, tenminste.
De vijf bouwstenen voor veerkrachtig leiderschap bieden de basis om tot het best mogelijke besluiten te komen, ook in tijden van crisis. Besluiten die zo min mogelijk zijn gecorrumpeerd door tunnelvisie, de waan van de dag, sociale druk of andere onechte argumenten.
Arbodeskundigen moeten het coronavirus COVID-19 gewoon als elk ander risico benaderen, stelt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid. Als bedrijven passende maatregelen nemen kunnen zij volgens hem actief blijven. Of straks sneller weer opstarten.
Besluitvorming in crisissituaties is altijd al lastig, maar in een situatie als de coronacrisis wel heel erg moeilijk. Dat komt door het Dunning-Kruger effect bij velen op social media: niet gehinderd door enige kennis van zaken jezelf als deskundig beschouwen en dit juist door dit gebrek zelf niet zien.
Het aantal coronagevallen blijft oplopen. Steeds meer mensen belanden op de intensive care. Dus stijgt ook de vraag naar mondkapjes - en juist die werden de laatste maanden schaars. Moeten ziekenhuizen duurdere apparatuur aanschaffen door het tekort aan mondkapjes? Of is hergebruik van maskers een optie?