Een geluidsachtbaan
Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een achtbaankarretje, bracht dat een rollercoaster aan gedachten op gang.
Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een achtbaankarretje, bracht dat een rollercoaster aan gedachten op gang.
Oprolbare oordoppen (ook wel 'schuimrolletjes' genoemd) zijn een van de meest gebruikte gehoorbeschermers. Ze werken relatief goed en eenvoudig, mits ze zorgvuldig zijn ingebracht. Lees waar je op moet letten voor een veilig gebruik van deze vorm van gehoorbescherming.
Gehoorproblemen staan al jaren in de top 3 beroepsziekten. Hoewel technieken om geluidsoverlast bij de bron aan te pakken steeds beter worden, blijft er altijd nog voldoende lawaai over om je tegen te wapenen. Met goede gehoorbescherming blijf je gehoorschade een stap voor.
In Recht elke twee weken een interessante uitspraak. Dit keer: over de juridische nasleep van lawaai. Wat als er geen gehoorbescherming ter beschikking is gesteld en iemand loopt gehoorbeschadiging op?
Bioscopen en sportscholen beloven de oren van bezoekers te sparen, zo stond eind vorig jaar in de krant. Op poppodia zouden oordoppen al een vertrouwde accessoire zijn. Wellicht binnenkort ook in bioscopen, sportscholen en studentenverenigingen.
Gehoorschade door lawaai op het werk is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Gehoorverlies kan ernstige maatschappelijke en medische consequenties met zich meebrengen. Otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen) bieden uitkomst.
Met harde muziek in je oren door het verkeer fietsen is levensgevaarlijk. Dat weten we allemaal. Bij gehoorbescherming op de werkvloer is het bewustzijn minder vanzelfsprekend. Daar slaan bedrijven vaak onbewust de plank mis. Tijd voor verandering.
Is een docent rijopleidingen bij de politie doof geworden? En zo ja: is die gehoorschade een aantoonbaar gevolg van zijn werk? Over die vragen moet de rechter zich buigen: aard van de klachten en causaal verband.
Beroepsslechthorendheid staat al jaren in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten. Nu is er een online hoortest waarmee bedrijven het gehoor van hun werknemers kunnen screenen op gehoorschade.
Een militair keert terug van missie met gehoorklachten. Hij verzoekt de minister van Defensie zijn gehoorverlies aan te merken als dienstongeval. Slaagt hij daarin?