Van ouderen kun je leren, of niet?
Ooit afgeschreven en weggestuurd, nu onmisbaar door tekorten. Wat zegt dit over omgaan met werkervaring?
Ooit afgeschreven en weggestuurd, nu onmisbaar door tekorten. Wat zegt dit over omgaan met werkervaring?
De gemiddelde leeftijd tot waarop werknemers van 45 jaar en ouder in Nederland door willen én denken te kunnen werken, ligt dicht bij elkaar. Dit blijkt uit cijfers van TNO en het CBS.
Een werkgever bepaalt dat 60-plussers worden uitgesloten van drieploegendiensten. Is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie of valt dit onder leeftijdsbewust personeelsbeleid? Het hof oordeelt in een kortgedingprocedure.
Een oudere werknemer verzoekt vermindering van het aantal uren ploegendienst. De werkgever wijst dit af omdat het bedrijfsbelang zich daartegen verzet.
De kracht van senioren wordt nog lang niet altijd gezien. En dat terwijl ze broodnodig zijn voor onder meer de kennisoverdracht binnen de organisatie. Dat zegt Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategisch HRM. Reden te meer om je mensen duurzaam inzetbaar te houden.
De arbeidsparticipatie van ouderen stijgt. Maar hoe houden zij dat vol tot op hoge leeftijd? Geleidelijke uitreding kan helpen bij langer werken.
Oudere werknemers functioneren even goed als jongere, vindt driekwart van de werkgevers. En 12 procent vindt zelfs dat oudere werknemers beter presteren.
De kennis en ervaring van oudere werknemers benutten? Het lukt Nederland maar matig. Jammer, want als 55-plussers langer doorwerken scheelt dat ons land vele miljarden.
Wie nu een uitzendbureau belt, krijgt waarschijnlijk de vraag of er minstens één kandidaat van 50 jaar of ouder bij mag zitten. Brancheverenigingen ABU en NBBU hebben hun leden opgeroepen altijd een 50-plus-kandidaat aan te bieden bij een zoekopdracht. Ook ondersteunen de uitzendkoepels de campagne 'Open voor 50-plus'.