Boek: RIE in 100 vragen

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is iedere werkgever verplicht om een RI&E uit te voeren binnen zijn onderneming om inzicht te verkrijgen

Boek: RIE in 100 vragen

Dit boekje gaat in op honderd veelgestelde vragen over de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Geen moeilijke en abstracte verhalen, maar korte antwoorden op korte vragen. Daarbij krijgt u als lezer een indruk van waar het om draait bij het maken, onderhouden en gebruiken van de RIE en wat u beter wel en niet kunt doen. Ook wordt ingegaan op het Plan van Aanpak en hoe dat het beste gebruikt kan worden in een organisatie of bedrijf.

U krijgt: 

  • korte antwoorden op korte vragen;
  • de do’s en dont’ s bij het maken, onderhouden en gebruiken van RIE op een rij;
  • Inzicht in het gebruik van het Plan van Aanpak in een organisatie.

Kortom, bruikbare informatie voor iedereen die in zijn of haar werk of studie met de RI&E wordt geconfronteerd en die niet alleen wil weten waar het over gaat, maar er ook mee aan de slag wilt gaan.

Doelgroep:
Preventiemedewerkers, arbocoördinatoren, P&O-adviseurs, ondernemingsraden, VGWM-commissies, managers en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, en studenten zullen veel praktisch plezier van het boekje hebben.

Meer informatie & bestellen

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en cijfers toe.

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plannen 'in elkaar flansen' tot onduidelijke coördinatierollen. De bouw worstelt met veiligheidseisen. Maak niet alleen een V&G-plan maar een V&G-proces, luidt een van de aanbevelingen van RIVM-onderzoeker Marre Lammers.