Nieuwe checklist: Eisen die nu gesteld worden aan de RIE

De RIE moet voldoen aan een aantal criteria. De vier belangrijkste zijn volledigheid, actualiteit, actuele inzichten en betrouwbaarheid. Maar ook het plan van aanpak is van groot belang. Wij maakten op basis van de nieuwe inzichten een checklist.

Nieuwe checklist: Eisen die nu gesteld worden aan de RIE

Er zijn in 2022 criteria geformuleerd voor het toetsen van de risico-inventarisatie & -evaluatie (RIE). Daarmee moet je rekening houden bij het opstellen van de RIE. Zo maak je een grote stap vooruit. Want de aanpak van de werkelijke risico’s op de werkvloer tilt de RIE naar een hoger niveau.

Kijken naar de werkelijke risico's op de werkvloer

De criteria zijn op 24 maart 2022 gepubliceerd in Staatscourant nr. 7977. Deze criteria maken een belangrijke verbeterslag in de RIE mogelijk. Want in plaats van naar de oppervlakkige symptomen kijken we naar de werkelijke risico’s op de werkvloer. Door die knelpunten vervolgens structureel aan te pakken, werken organisaties echt aan gezonder en veiliger werk. Wij maakten op basis hiervan een overzicht van de criteria voor de RIE.

Vier belangrijke criteria

De RIE moet nu voldoen aan verschillende criteria, volgens de regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. Deze criteria gelden zowel voor het opstellen van de RIE als voor het toetsen van de RIE. De vier belangrijkste citeria zijn volledigheid, actualiteit, actuele inzichten en betrouwbaarheid. En vergeet het plan van aanpak niet.

Lees meer over

Henk Koenders

Henk Koenders

Arbodeskundige

Henk Koenders is met pensioen, maar nog niet gestopt met werken. Henk is in diverse functies werkzaam geweest bij de Arbeidsinspectie. Zijn laatste functie was die van Programmamanager Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen. Daarnaast is hij als examinator en docent verbonden aan HVK-opleidingen.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en cijfers toe.

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plannen 'in elkaar flansen' tot onduidelijke coördinatierollen. De bouw worstelt met veiligheidseisen. Maak niet alleen een V&G-plan maar een V&G-proces, luidt een van de aanbevelingen van RIVM-onderzoeker Marre Lammers.

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie heeft, neemt toe. Een derde van deze RI&E's scoort echter nog onvoldoende op kwaliteit.

Op de vingers getikt om te zware fysieke belasting

Op de vingers getikt om te zware fysieke belasting

De Arbeidsinspectie legt PostNL maatregelen op na constatering van te zware fysieke belasting in sorteercentra. Dat het werk nu te zwaar is staat vast, maar is de eis tot naleving terecht?

Hobéon SKO over het nieuwe certificatieschema: 'Arbokerndeskundige, stap over de drempel en ga ervoor'

Hobéon SKO over het nieuwe certificatieschema: 'Arbokerndeskundige,...

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen gecertificeerde arbokerndeskundigen een RI&E toetsen en hierover adviseren. Helaas zijn er momenteel nog (te) weinig gecertificeerden - en dus (te) weinig toetsers. Wat nu?

Basic characterization: sneller veilig door horen, zien en ruiken

Basic characterization: sneller veilig door horen, zien en ruiken

'Geef je ogen, oren en neus gewoon goed de kost. Dan kun je vaak al zonder metingen zeggen of iets foute boel is.' Basic characterization of werkplekkarakterisering lijkt zo logisch, maar kan vaker en breder worden toegepast, vindt Wim van Alphen.