Spreek ze aan op (wan)gedrag! 

Inmiddels lijkt de aandacht voor het onderwerp een beetje verstomd omdat we andere zaken aan ons hoofd hebben.

Spreek ze aan op (wan)gedrag! 

Maar in veel bedrijven heeft de stroom berichten over ongewenst gedrag veel stof doen opwaaien. “Hoe zit dat eigenlijk bij ons?”, klinkt het nu vaak. En dat is maar goed ook. Want het is een hardnekkig probleem. En dan heb ik het niet alleen over seksuele intimidatie, maar ook over pesten, agressie en discriminatie.  

PSA: we hebben regels en richtlijnen

Natuurlijk hebben we regels en richtlijnen die ongewenst gedrag moeten voorkomen. Zo moeten organisaties een RI&E hebben en een beleid op het gebied van PSA. En kan de verplichte toets van de RI&E op PSA alleen nog maar gedaan worden door een gecertificeerde deskundige op dat gebied. Bovendien, een vertrouwenspersoon is weliswaar tot nu toe niet verplicht, maar als het erop aankomt geven rechters klagers vaak gelijk als een bedrijf geen vertrouwenspersoon heeft. 

Helaas heeft niet ieder bedrijf een RI&E en komt de vertrouwenspersoon pas kijken als er al iets is voorgevallen. Als arbofunctionaris weten we maar al te goed dat we de zaken bij de bron moeten aanpakken. Natuurlijk, we kunnen tijdelijke contracten en onduidelijke functieomschrijvingen en competenties zoveel mogelijk beperken. Het helpt ook om medewerkers bewust te maken van de risico's en hen te laten zien wat zij kunnen doen als zij bijvoorbeeld seksuele intimidatie willen aankaarten. 

Maar ongewenst gedrag is hardnekkig

Maar zoals gezegd is ongewenst gedrag hardnekkig. Het blijft ook met bronaanpak nog steeds voorkomen. Deskundigen zijn het erover eens dat cultuur de belangrijkste factor is. Dus ook daar moet u als arboprofessional aan werken. Neem ongewenst gedrag voorkomen op in de missie en doelstellingen van de organisatie, zo luidt het advies. En train leidinggevenden in het voorkomen ervan. Dat helpt. Maar toch ... Die leidinggevenden zijn er niet altijd bij: te druk, werken op afstand. Of ze zijn zelf onderdeel van het probleem.

Gelukkig zit er één voordeel aan al die aandacht van de laatste tijd: werknemers weten nu meer dan ooit dat bepaald gedrag niet door de beugel kan. Vergeet dus vooral de groep van de omstanders niet! Spreek hen aan op hun meeloop- en wegkijkgedrag. En vooral: geef zelf het goede voorbeeld door die ene collega direct van repliek te dienen op zijn (wan)gedrag.  

Tegenwoordig wil iedere organisatie een aantrekkelijke werkgever zijn. En u voorkomt er misschien een hoop ellende mee. Dus wat let u? 

Tekst | Jacqueline Joosten, hoofdredacteur Vakblad Arbo>>

Lees meer blogs van Jacqueline Joosten:

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie 

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Technologie slim inzetten gebeurt op dit moment nog te weinig. Dat is jammer, want dat biedt veel mogelijkheden voor neurodivergente medewerkers om beter uit de verf te komen op het werk.

Casus vertrouwenspersoon: moeizame re-integratie

Casus vertrouwenspersoon: moeizame re-integratie

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Pieter, die tegenwerking ervaart bij zijn re-integratie.

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Op station Den Haag Hollands Spoor werd op 20 april 2024 om 22:30 het treinverkeer 3 minuten stilgelegd. Aanleiding was de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist. Foto: Robin Utrecht (ANP).

Geweld op het werk: zo gaan NS en Forensische Zorgspecialisten ermee...

In een aantal sectoren komen geweldsincidenten dagelijks voor. Inmiddels zijn er diverse initiatieven bij bedrijven zelf om deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting te lijf te gaan.

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Sociale veiligheid staat blijvend op de agenda sinds de gebeurtenissen bij The Voice, De Wereld Draait Door en verschillende andere organisaties die de media haalden. Waar staan we nu? Een gesprek met agressie- en conflictexpert Caroline Koetsenruijter. 

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Bereikbaar zijn buiten werktijden of niet? Op basis van de Wet bereikbaarheid buiten werktijd kunnen werkgevers en werknemers daarover binnenkort onderling afspraken maken. Arboprofessionals kunnen werkgevers hier nu al over adviseren in het kader van het arbobeleid.