Het Dossier Coronavirus geeft antwoord op al deze vragen. Zo vindt u informatie over:
Corona heeft veel impact op de manier waarop bedrijven kunnen blijven doorwerken. We werken meer thuis. Als thuiswerken niet mogelijk is, moet de werkgever maatregelen treffen op de werkplek. Wat is nodig? En hoe zit het met wel en niet gevaccineerde werknemers?
Het Dossier Coronavirus geeft antwoord op al deze vragen. Zo vindt u informatie over:
Eén op de acht Nederlanders had drie tot vijf maanden na hun besmetting met corona nog klachten, zo blijkt uit recent onderzoek. Het is nog steeds een raadsel hoe dat komt en veel werkgevers weten niet hoe zij hiermee om moeten gaan. Zij willen dat hun werknemers gewoon aan het werk gaan.
We bevinden ons volgens het kabinet in een overgangsfase rond corona. Hoe de toekomst eruitziet is onzeker. Daarom is het verstandig om alvast stil te staan bij corona op het werk. Landelijk is het coronabeleid in ieder geval veranderd. Waar kunnen werkgevers en werknemers nu al rekening mee houden en wat betekent dat voor de arboprofessional?
Het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd is in Nederland niet expliciet wettelijk vastgelegd. Hoe onbereikbaar zijn Nederlandse werknemers eigenlijk buiten werktijd?
Bereikbaar zijn buiten werktijden of niet? Op basis van de Wet bereikbaarheid buiten werktijd kunnen werkgevers en werknemers daarover binnenkort onderling afspraken maken. Arboprofessionals kunnen werkgevers hier nu al over adviseren in het kader van het arbobeleid.
Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok.
Nederlandse werknemers zijn Europees kampioen zitten op het werk. Hoe zit dat wanneer hybride werknemers thuiswerken? Staat het er dan beter voor met hun zitgedrag dan op het werk?
Op 28 mei is het weer zover: de Arbo Actualiteitendag. Experts nemen in 4 masterclasses de belangrijkste arbogerelateerde actualiteiten met je door en geven direct aan wat de gevolgen voor je praktijk zijn.
Door digitalisering verandert de arbeidswereld voortdurend. Er zijn continu nieuwe oplossingen nodig op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Digitalisering is niet 'af te vinken'. Maar wat is er nodig om digitaal fit te blijven?
Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Welgelegenheid) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de trends en de toekomst van het hybride werken in Nederland. In de kamerbrief van 28 maart 'Hybride werken is here to stay' staat dat het kabinet de nieuwe manier van werken omarmt en ondersteunt.
Hoe zit het nou precies met die vernieuwde ARIE-regeling? Hoe ondersteun je werknemers die meedoen aan de ramadan? De top 5 van de best gelezen artikelen in maart 2024 geeft een mooie mix van onderwerpen weer.