Als het goed is, sta je dagelijks stil bij veilig en gezond werken. Maar draag je dit ook uit onder alle werknemers? Deze Dag van de Preventie is misschien een goed moment om weer eens wat extra aandacht te besteden aan het onderwerp.
Op arbo-online is veel informatie te vinden over verschillende vormen van preventie. Van het voorkomen van gezondheidsproblemen door werk en beroepsziekten tot het voorkomen van onveilig werken en arbeidsongevallen. We hebben hier enkele van die artikelen voor je op een rij gezet.
Gezonde werkomgeving
Veel organisaties helpen hun werknemers om gezond te leven met gezondheidsbevordering op het werk. Denk aan de bekende fruitmand op de werkplek of een abonnement op de sportschool. Helaas gebruiken lang niet alle werknemers de vele opties die ze krijgen aangeboden. Daarin speelt de werkomgeving een belangrijke rol.
Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis van het arbobeleid van een organisatie. Een RI&E helpt om risico’s in kaart te brengen en die risico’s aan te pakken met de juiste maatregelen.
Ziekteverzuimregistratie
Een goede verzuimregistratie helpt bij het analyseren en bestrijden van ziekteverzuim. Met behulp van een verzuimregistratiesysteem kun je bijvoorbeeld zien of er bij een bepaalde afdeling of groep werknemers meer of vaker verzuim is dan elders. Daarmee kun je kijken naar de oorzaken en wat daaraan te doen valt.
Aanmoedigen gezonde levensstijl
Fitnessabonnementen, groente en fruit tijdens de bedrijfslunch. Gezond gedrag op het werk bevorderen, wat kun je zoal doen?
Voorkomen van incidenten en ongevallen
De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarmee voorkom je bedrijfsongevallen. Gebeuren die toch, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?
Voorkomen van beroepsziekten
Om de risico's op beroepsziekten door bijvoorbeeld fysieke belasting of biologische agentia te beheersen, zijn maatregelen mogelijk op verschillende niveaus.
Preventie van te hoge werkdruk en burn-out
Werkdruk, burn-out, werkstress, overspannenheid, ze vallen allemaal in de categorie psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkgevers zijn wettelijk verplicht om PSA te voorkomen of minstens te beheersen.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is erop gericht medewerkers hun hele loopbaan gezond en met plezier aan het werk te houden. Niet alleen oudere medewerkers, maar medewerkers van alle leeftijden. Want duurzaam inzetbare medewerkers zijn flexibeler, gezonder en verzuimen minder.