Extra aandacht voor preventie op de Dag van de Preventie

Op 18 april 2024 is het de Dag van de Preventie. Deze dag staat in het teken van het belang van preventie - het voorkomen van ziekte en het beschermen en bevorderen van de gezondheid. Altijd goed om met enige regelmaat bij stil te staan.

Extra aandacht voor preventie op de Dag van de Preventie

Als het goed is, sta je dagelijks stil bij veilig en gezond werken. Maar draag je dit ook uit onder alle werknemers? Deze Dag van de Preventie is misschien een goed moment om weer eens wat extra aandacht te besteden aan het onderwerp.

Op arbo-online is veel informatie te vinden over verschillende vormen van preventie. Van het voorkomen van gezondheidsproblemen door werk en beroepsziekten tot het voorkomen van onveilig werken en arbeidsongevallen. We hebben hier enkele van die artikelen voor je op een rij gezet.

Gezonde werkomgeving

Veel organisaties helpen hun werknemers om gezond te leven met gezondheidsbevordering op het werk. Denk aan de bekende fruitmand op de werkplek of een abonnement op de sportschool. Helaas gebruiken lang niet alle werknemers de vele opties die ze krijgen aangeboden. Daarin speelt de werkomgeving een belangrijke rol.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis van het arbobeleid van een organisatie. Een RI&E helpt om risico’s in kaart te brengen en die risico’s aan te pakken met de juiste maatregelen.

Ziekteverzuimregistratie

Een goede verzuimregistratie helpt bij het analyseren en bestrijden van ziekteverzuim. Met behulp van een verzuimregistratiesysteem kun je bijvoorbeeld zien of er bij een bepaalde afdeling of groep werknemers meer of vaker verzuim is dan elders. Daarmee kun je kijken naar de oorzaken en wat daaraan te doen valt.

Aanmoedigen gezonde levensstijl

Fitnessabonnementen, groente en fruit tijdens de bedrijfslunch. Gezond gedrag op het werk bevorderen, wat kun je zoal doen?

Voorkomen van incidenten en ongevallen

De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarmee voorkom je bedrijfsongevallen. Gebeuren die toch, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

Voorkomen van beroepsziekten

Om de risico's op beroepsziekten door bijvoorbeeld fysieke belasting of biologische agentia te beheersen, zijn maatregelen mogelijk op verschillende niveaus.

Preventie van te hoge werkdruk en burn-out

Werkdruk, burn-out, werkstress, overspannenheid, ze vallen allemaal in de categorie psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkgevers zijn wettelijk verplicht om PSA te voorkomen of minstens te beheersen.

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is erop gericht medewerkers hun hele loopbaan gezond en met plezier aan het werk te houden. Niet alleen oudere medewerkers, maar medewerkers van alle leeftijden. Want duurzaam inzetbare medewerkers zijn flexibeler, gezonder en verzuimen minder.

Redacteur Monique schrijft al jarenlang over allerlei zaken die te maken hebben met arbo, jurisprudentie en security management.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Uitleg en advies over de verdiepende RI&E PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn belangrijk voor de bescherming van medewerkers op de werkvloer. Maar ze zijn geen Haarlemmerolie. En ze komen pas in beeld als je risico's niet af kunt dekken met een sluitende arbeidshygiënische strategie. Maken PBM deel uit van deze strategie? Dan krijg je te maken met een verdiepende RI&E PBM. Jos Putman geeft uitleg en advies.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Gebruik van PBM: het verschil tussen theorie en praktijk

Bronaanpak, collectieve maatregelen, individuele maatregelen, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Dit zijn de 4 elementen van de zogenoemde arbeidshygiënische strategie. Maar… gebeurt dat in de praktijk ook? En wat doet een arboprofessional als een werkgever toch direct naar PBM grijpt?

Voor abonnees
Voor abonnees
PAGO

Voor abonnees Veelgestelde vragen over het PAGO en PMO

Een werkgever is verplicht om regelmatig een gezondheidsonderzoek aan te bieden aan medewerkers. Dat staat in artikel 18 van de Arbowet. Dit heet een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Een preventief medisch onderzoek (PMO) dient alleen ter aanvulling. De werkgever is verantwoordelijk voor de kosten van het gezondheidsonderzoek.

Arbobeleid voeren

Arbobeleid en de Arbowet

De werkgever moet ervoor zorgen dat werknemers hun werk veilig en gezond kunnen uitvoeren. Daarvoor moet hij een arbobeleid voeren binnen de kaders van de Arbowet. Hoe moet dat eruit zien?

Arbobeleid voeren

HVK'er Leon Sanders: 'Contact met de werkvloer plan ik in'

Leon Sanders is Officier bij de Koninklijke Marechaussee en Hoger Veiligheidskundige. Als Specialist Veiligheid, Kwaliteit, Arbo en Milieu zorgt hij momenteel voor een veiliger Schiphol: 'Het gaat mij niet gebeuren dat ik onverschillig word over een veilige werkomgeving.' 

Arbobeleid voeren

De or als bondgenoot van arbo

Lastig om de directie enthousiast te maken voor arbobeleid? Weet dat je binnen het bedrijf beschikt over een bondgenoot: de ondernemingsraad. En dat je het recht hebt om met die or, de directie en de externe arbodienstverlener de arbosituatie te bespreken.

Arbobeleid voeren

Nieuwe editie Praktijkgids Arbeidsveiligheid met actuele inzichten

De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.

Managementsystemen

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.

Arbobeleid voeren

5 best gelezen artikelen in december

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in december 2024.

Arbobeleid voeren

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Arbobeleid voeren

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

Waarover lagen werkgevers en werknemers in 2024 met elkaar overhoop? Dit waren het afgelopen jaar de 3 best gelezen artikelen over rechterlijke uitspraken op de werkplek.