Rob Jastrzebski

Journalist

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid
Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Met allerlei maatregelen is het niveau van arbeidsveiligheid sinds pakweg een halve eeuw geleden met 95% verbeterd, signaleert veiligheidswetenschapper Jop Groeneweg. 'Die laatste 5% kost meer inspanning. Maar het kán.'

Pieter van Vollenhoven bij NVVK: "Zorg voor veiligheid vraagt lange adem"
Pieter van Vollenhoven bij NVVK: "Zorg voor veiligheid vraagt lange...

"Wie de veiligheid wil verbeteren, moet de maatschappij een spiegel van de werkelijkheid voorhouden." Die boodschap gaf prof.mr. Pieter van Vollenhoven de leden van de NVVK. De veiligheidskundigen hebben bij die spiegelfunctie een belangrijke rol.

Nieuw leiderschap in de zorg: niet de baas spelen, maar verantwoordelijkheid nemen
Nieuw leiderschap in de zorg: niet de baas spelen, maar...

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland is van bijzonder hoog niveau. Toch komt vermijdbare medische schade nog te veel voor. Om daar verandering in te brengen zijn 3 belangrijke randvoorwaarden nodig: ruimte om te leren, bevlogen leiderschap en veerkrachtige zorgorganisaties.

Makkelijker veilig werken met stoffenmengsels? Leg de verantwoordelijkheid bij de fabrikant
Makkelijker veilig werken met stoffenmengsels? Leg de...

Er zijn veel administratieve verplichtingen rondom mengsels van gevaarlijke stoffen die geen extra veiligheidswaarborg opleveren. 'Leg de verantwoordelijkheid voor stoffenmengsels bij de fabrikant,' zegt KAM-coördinator Nico Schilder.

Parabool: HR-adviseur Mireille Schutte.
Zo pak je blootstelling aan op kleine locaties (casus)

Kleinschalige bedrijven en instellingen kunnen soms wel een steuntje in de rug gebruiken bij het adequaat aanpakken van arbeidshygiënische risico's. Bij Zorgstichting De Parabool slagen ze erin om de blootstellingsrisico's te verminderen.

Stalbranden: preventie begint bij elektrische veiligheid
Stalbranden: preventie begint bij elektrische veiligheid

Elektrotechnische veiligheid, stofbeheersing en watermistsystemen kunnen het brandrisico in de veehouderij sterk reduceren. Dat bleek tijdens het netwerk Agrarisch van het NVVK-platform Risicodeskundigheid.

Stoffenregistratie bij tankterminal Exolum (casus)
Stoffenregistratie bij tankterminal Exolum (casus)

Bescherming van werknemers tegen blootstelling aan schadelijke stoffen begint met een goed overzicht van producten waar ze mee werken. Maar voor menig bedrijf is dat niet eenvoudig. Zo lost tankterminal Exolum dit op.

Geef veiligheid terug aan de werkvloer
Geef veiligheid terug aan de werkvloer

'Veiligheid' hoort niet thuis bij veiligheidskundigen, maar op de werkvloer. Dat is de stellige overtuiging van Rob Kreté. De chemisch technoloog maakte tijdens zijn carrière als project- en procesmanager in de industrie een stevig incident mee, dat zijn kijk op het begrip veiligheid radicaal veranderde.

Maak kennis met de Baas die altijd veilig werkt
Maak kennis met de Baas die altijd veilig werkt

Sleuven graven en leidingen leggen; hoe moeilijk kan dat zijn? Die neerbuigende houding naar de kabel- en leidingenbranche is onterecht, benadrukken Roland van Gils en Linda van der Helm, KAM-adviseurs bij aannemingsfirma Baas BV. Een inkijkje in de wereld van de ondergrondse risicobeheersing.

Van risicomanager naar risicoleider
Van risicomanager naar risicoleider

Traditionele zekerheden en stabiele verhoudingen maken plaats voor complexiteit en onzekerheid. Dat heeft ook zijn weerslag op arbeidsprocessen en arbeidsveiligheid. Risicoadviseur Martin van Staveren pleit voor 'risicoleiderschap' om effectiever te sturen op veilig werken.