Oud nieuws
Als een kind in een snoepwinkel. Zo voelde ik mij na het openen van de envelop. Maar net als met snoep, kwam de kater niet veel later.
Als een kind in een snoepwinkel. Zo voelde ik mij na het openen van de envelop. Maar net als met snoep, kwam de kater niet veel later.
Iedere dag gaan er gevaarlijke stoffen op transport. Dit kan op verschillende manieren: via de weg, een pijpleiding, het spoor, de binnenwateren, de zee of door de lucht. Het vervoer van gevaarlijke stoffen brengt risico's met zich mee.
Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.
Uit een risicoanalyse van ILT blijkt een bijmenging van schadelijke afvalstoffen in stookolie voor zeeschepen. Dit kan leiden tot technische problemen en risico's opleveren voor de gezondheid van bemanningsleden. Bestaande kwalitatieve kaders zijn ontoereikend, aan aanvullende kwalitatieve kaders wordt gewerkt.
PFAS in zwemwater, PFAS in drinkwater en PFAS in de bodem. Deze synthetische, niet-afbreekbare stoffen zijn momenteel volop in het nieuws. Zeker nu blijkt dat PFAS door onze huid heen in onze bloedbaan kunnen komen.
Voor reprotoxische stoffen gelden dezelfde strenge regels als voor kankerverwekkende (carcinogene) en DNA-beïnvloedende (mutagene) stoffen. Op 21 mei is een wetswijziging ingegaan. Het Arbobesluit en de Arboregeling zijn aangepast. Wat verandert er?
De nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen bevat praktische informatie over selectie en gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Een must-have voor iedereen die adembescherming serieus neemt.
Een verwarmingsmonteur wordt na ruim een halve eeuw ziek. Mag de werkgever een beroep doen op de verjaringstermijn?
Een voormalig werknemer van een steenfabriek raakt arbeidsongeschikt, waarschijnlijk door blootstelling aan mangaanstof. Is de werkgever aansprakelijk?
De wetgever probeert werken met gevaarlijke stoffen zo te reguleren dat er zo min mogelijk risico's ontstaan voor milieu, gezondheid en veiligheid. Maar soms gaat het toch mis. Dan volgt corrigerend optreden, tot de rechter aan toe. Rob Poort bespreekt hier opnieuw twee relevante zaken.
Vier oud-medewerkers van Defensie stellen de Staat aansprakelijk voor hun schade door blootstelling aan chroom-6. Zij hebben een uitkering ontvangen, maar vorderen nu ook een schadevergoeding. Het RIVM-rapport toont causaal verband aan en dat is voldoende om de Staat aansprakelijk te stellen.