Wetgeving werkgerelateerde onvruchtbaarheid is veranderd

Voor reprotoxische stoffen gelden dezelfde strenge regels als voor kankerverwekkende (carcinogene) en DNA-beïnvloedende (mutagene) stoffen. Op 21 mei is een wetswijziging ingegaan. Het Arbobesluit en de Arboregeling zijn aangepast. Wat verandert er?

Wetgeving werkgerelateerde onvruchtbaarheid is veranderd

De Europese Unie heeft de richtlijn over chemische stoffen aangepast. Eerder zijn er al strengere regels geïmplementeerd voor stoffen die kankerverwekkend zijn (carcinogene stoffen) of schade aan het DNA kunnen veroorzaken (mutagene stoffen). Nu gelden deze regels ook voor reprotoxische stoffen. Daarnaast zijn er EU-grenswaarden vastgesteld voor benzeen, nikkelverbindingen en acrylonitril. De Nederlandse wet is hier ook op aangepast. Werkgevers zullen extra maatregelen moeten nemen om hun medewerkers te beschermen tegen de risico's van deze chemische stoffen.

Als werknemers tijdens het werk in aanraking komen met zogenaamde reprotoxische stoffen, kan dat schadelijk zijn voor de voortplanting, het ongeboren kind en borstvoeding. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn lood en lithium, maar ook bepaalde geneesmiddelen, hormonen en lijmen. Deze gevaarlijke stoffen staan ook op de CMR-stoffenlijst. Voor sommige beroepen, zoals laboratoriummedewerkers, schilders, hoveniers en schoonmakers, is het werken met reprotoxische stoffen onvermijdelijk.

Aanpassingen Arbobesluit en Arboregeling

Nederland is verplicht om EU-richtlijnen uit te werken in nationale regelgeving. Daarom zijn door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aanpassingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling opgesteld.

Op twee punten zijn de aanpassingen strenger dan de Europese richtlijn:

  1. Bedrijven moeten de registratie van blootstelling aan reprotoxische stoffen voor een periode van 40 jaar bewaren. Dit geldt al voor kankerverwekkende stoffen. Het is langer dan de 5 jaar die de EU-richtlijn aangeeft. Dit langere tijdsbestek maakt het gemakkelijker om de gevolgen van blootstelling vast te stellen.
  2. Voor reprotoxische stoffen waarvan het niet duidelijk is of er een veilige waarde bestaat, heeft Nederland strengere regels dan de EU. Nederlandse werkgevers moeten in dat geval de blootstelling altijd zo laag houden als technisch mogelijk is.

Reprotoxische stoffen met een gevaarsklasse van categorie 1 (1a of 1b) moeten vanaf nu voldoen aan de nieuwe wetgeving. Voor stoffen die vallen in gevaarcategorie 2, verandert er niets. Daarbij blijft de beperkte blootstellingsregistratie van kracht.

Bron: SZW, SER

Lees meer over

Linda Poort

Linda Poort

Redacteur Arbo

Linda is een redacteur in hart en nieren. Zij is vooral geïnteresseerd in de sociale kanten van arbo. Maar ook in de juridische en technische kanten bijt ze zich vast.

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Iedere dag gaan er gevaarlijke stoffen op transport. Dit kan op verschillende manieren: via de weg, een pijpleiding, het spoor, de binnenwateren, de zee of door de lucht. Het vervoer van gevaarlijke stoffen brengt risico's met zich mee.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS zijn poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een groep van duizenden chemische stoffen. Van een aantal PFAS-verbindingen weten we dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om waar mogelijk beroepsmatige blootstelling aan PFAS te voorkomen.

De strijd tegen afval

De strijd tegen afval

In de gemeente Eindhoven klagen bewoners (met name op sociale media) over de overlast door de Canadese gans. Vooral de poep op fietspaden en het trottoir vinden zij vervelend. De strijd tegen zichtbaar en onzichtbaar afval.

Geen groter belang dan eigenbelang

Geen groter belang dan eigenbelang

Veel bedrijven lukt het niet om het veiligheidsbesef bij medewerkers te bevorderen, ondanks voorlichting, toolboxmeetings en toezicht. Door ze te wijzen op eigenbelang krijg je die medewerkers bij de les.

Doe de dop op het busje reinigingsmiddel als je gaat slijpen

Doe de dop op het busje reinigingsmiddel als je gaat slijpen

Een open busje met zeer brandbaar reinigingsmiddel en werken met een haakse slijper blijkt een gevaarlijke combinatie die een monteur brandwonden oplevert. Is de boete voor de werkgever terecht?

ILT onthult schadelijke bijmenging in stookolie: 'Nieuwe kwaliteitsnormen nodig'

ILT onthult schadelijke bijmenging in stookolie: 'Nieuwe...

Uit een risicoanalyse van ILT blijkt een bijmenging van schadelijke afvalstoffen in stookolie voor zeeschepen. Dit kan leiden tot technische problemen en risico's opleveren voor de gezondheid van bemanningsleden. Bestaande kwalitatieve kaders zijn ontoereikend, aan aanvullende kwalitatieve kaders wordt gewerkt.